The neuronal cell cycle as a mechanism of pathogenesis in Alzheimer's disease - Currais, Antonio (Zdravniški vestnik, 2008)
Specifične biokemične, fiziološke in morfološke lastnosti diferenciranih nevronov preprečujejo njihove nadaljnje celične delitve. Vendar pa nevroni ohranijo izražanje modulatorjev celičnega ciklusa, ki se dodatno poveča ob prisotnosti škodljivih dejavnikov, kot so odtegnitev trofičnih faktorjev, oksidativni stres ali prisotnost snovi, ki poškodujejo DNK. Čeprav vloga reaktivacije celičnega ciklusa in njene fiziološke ter patološke posledice ostajajo v veliki meri nepojasnjene, je reaktivacija celičnega ciklusa verjetno nujen dogodek na poti do smrti nevrona pod vplivom škodljivih dejavnikov, kar še posebno drži za Alzheimerjevo bolezen. Namen podanega pregleda je osvetliti vlogo celičnega ciklusa kot posrednika celične smrti nevronov pri Alzheimerjevi bolezni.
Keywords: Alzheimerjeva bolezen; Alzheimer's Disease; Apoptosis; Apoptoza; Celični cikel; Celični cikel, beljakovine; celični ciklus; Cell Cycle; Cell Cycle Proteins; Ciklini; Cyclins; Dna Damage; DNA, pošdkoba; lastnosti; neurology; Neurons; nevrologija; Nevroni; Oksidativni stres; Oxidative Stress