Učinek tarčne radiofrekvenčne terapije na bolečino in gibljivost ramenskega sklepa pri pacientih z zamrznjeno ramo - Štabuc Žonta, Anja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2024)
Izhodišča: Zamrznjena rama (ZR), znana tudi kot primarni adhezivni kapsulitis ramenskega sklepa, je obolenje, ki se kaže z vse močnejšo bolečino in omejitvijo gibljivosti v ramenskem sklepu. Je eden glavnih razlogov za hudo bolečino pri srednji in starejši populaciji, njena incidenca pa se povečuje. Zaenkrat še ni soglasja glede najbolj učinkovite metode zdravljenja. Tarčna radiofrekvenčna terapija je terapevtska tehnika, ki kombinira kontaktno diatermijo in elektroterapijo. Uporabljena elektromagnetna frekvenca izvira iz radiofrekvenčnega spektra. Terapija se vse pogosteje uporablja pri obravnavi različnih mišično-kostnih obolenj. Namen raziskave je bil preveriti, ali tarčna radiofrekvenčna terapija lahko kratkoročno izboljša gibljivost in zmanjša bolečino pri pacientih z zamrznjeno ramo. Metode: V raziskavo smo vključili 12 pacientov z zamrznjeno ramo. Izvedli smo meritve obsega gibljivosti ramenskega sklepa v smeri elevacije skozi antefleksijo, elevacije skozi abdukcijo, antefleksije, retrofleksije, abdukcije, zunanje in notranje rotacije z uporabo goniometra ter oceno intenzivnosti bolečine v rami z vidno analogno lestvico pred prvo ter po peti tarčni radiofrekvenčni terapiji (pet 15-minutnih terapij v treh ciklih, v obdobju dveh tednov). Rezultati: Gibljivost ramenskega sklepa se je po izvedbi petih terapij izboljšala, statistično značilno v smeri elevacije skozi antefleksijo, elevacije skozi abdukcijo, zunanje rotacije ter abdukcije. Povprečna gibljivost v smeri antefleksije in retrofleksije je po terapiji ostala nespremenjena. Za gib notranje rotacije smo sicer ugotovili nekoliko višjo povprečno vrednost po terapiji, vendar le-ta ni bila statistično značilna. Povprečna vrednost bolečine v mirovanju pred in po terapiji je bila blizu vrednosti 0. Po petih terapijah smo ugotavljali statistično značilno zmanjšanje bolečine med aktivnostjo. Zaznali smo tudi statistično značilno povezanost med zmanjšanjem bolečine in napredkom z vidika gibljivosti (gib retrofleksije), ki je bila srednje močna. Zaključek: Tarčna radiofrekvenčna terapija ima ugoden učinek na zmanjšanje bolečine ter izboljšanje gibljivosti ramenskega sklepa pri pacientih z zamrznjeno ramo, vendar so za dokončne zaključke potrebne nadaljnje raziskave.
Keywords: adhesive capsulitis; adhezivni kapsulitis; bolečina; Bursitis; frozen shoulder; limitation of mobility; omejitev; Pain; Physical Therapy Modalities; rehabilitation; tarčna radiofrekvenčna terapija; targeted radiofrequency therapy; zamrznjena rama