Psychometric validation of the Epworth Sleepiness Scale for Children and Adolescents (ESS-CHAD) in Slovenia - Mlakar, Ajda (Zdravstveno varstvo, 2026)
Uvod Namen študije je bil zagotoviti ustrezen instrument za ocenjevanje čezmerne dnevne zaspanosti (EDS) pri slovenskih otrocih in mladostnikih s prevodom vprašalnika ESS-CHAD ter psihometrično validacijo njegove slovenske različice (ESS-CHAD-SI). Metode Vprašalnik ESS-CHAD je bil preveden in vzvratno preveden v skladu z uveljavljenimi smernicami za kulturno adaptacijo, vsebinsko veljavnost pa je ocenilo enajst strokovnjakov z različnih kliničnih in raziskovalnih področij. V nacionalni raziskavi je sodelovalo 3314 mladostnikov (? 52 % deklet), s povprečno starostjo 15,4 ± 1,7 let. Zanesljivost je bila ocenjena s koeficientoma Cronbach ? in Guttman ?2, konstruktna veljavnost pa z eksploratorno in konfirmatorno faktorsko analizo. Rezultati Vse postavke so dosegle vnaprej določene pragove vsebinske relevantnosti, medtem ko so bili indeksi jasnosti za večino postavk sprejemljivi. Faktorska analiza je pokazala, da se dvofaktorski model bolje prilega podatkom kot izvirna enodimenzionalna struktura, pri čemer loči med pasivno zaspanostjo in klinično bolj zaskrbljujočimi oblikami somnolence. Vprašalnik ESS-CHAD-SI se je izkazal za ustrezno notranje skladnega. Zaključki ESS-CHAD-SI je zanesljiv, veljaven in kulturno prilagojen instrument za ocenjevanje čezmerne dnevne zaspanosti pri slovenskih mladostnikih. Ugotovljena dvofaktorska struktura povečuje njegovo klinično in javnozdravstveno uporabnost, saj omogoča razlikovanje med zaspanostjo, povezano s spremenljivimi vedenjskimi vzorci spanja, in potencialno patološko somnolenco. Lestvica je primerna za uporabo v šolskih presejalnih programih, klinični praksi in epidemioloških raziskavah.
Keywords: adolescents; čezmerna dnevna zaspanost; excessive daytime sleepiness; mladostniki; questionnaires; Slovenia; Slovenija; validacija; validation; vprašalniki