Potencial tehnologije SIGS za zatiranje glive Verticillium nonalfalfae - Jeseničnik, Taja (Hmeljarski bilten, 2024)
Gliva Verticillium nonalfalfae je talni patogen hmelja (Humulus lupulus L.), ki povzroča bolezen verticilijsko uvelost, ki lahko ob pojavu visoko virulentnih izolatov v hmeljiščih popolnoma uniči pridelek. Nadzor bolezni je trenutno omejen zgolj na ustrezne fitosanitarne ukrepe ter vzgojo odpornih kultivarjev hmelja. S škropljenjem inducirano utišanje genov (angl. spray-induced gene silencing«) ali strategija SIGS je tehnologija razvoja okolju prijaznih škropiv, ki temeljijo na uporabi dvoverižnih RNA (dsRNA) ali malih RNA (sRNA), ki posredujejo tarčno utišanje genov v škodljivih organizmih. To vodi v znižano virulenco, slabšo rast ali celo propad škodljivca. Z namenom razvoja preparata SIGS za zatiranje glive V. nonalfalfae smo z uporabo metode in vitro transkripcije sintetizirali dsRNA, katere tarčni komplementarni transkript je homolog gena kinaze TorA, ki je udeležena v osnovnih bioloških procesih, kot so biosinteza beljakovin, odziv na stres, celični cikel. Z in vitro inhibicijskim testom na gojišču smo dokazali, da lahko aplikacija nizkih količin čiste dsRNA zmanjša rast glive na petrijevi plošči, saj smo zabeležili od 18 do 37 % zmanjšan obseg rasti micelija glive. Omejujoči dejavnik pri aplikaciji SIGS je uspešen prevzem dsRNA iz okolja, ki se razlikuje med različnimi glivnimi vrstami, ki lahko zelo uspešno prevzemajo dsRNA molekule, medtem ko določene vrste čistih dsRNA sploh ne prevzamejo. Vnos dsRNA lahko povečamo z uporabo ustreznih nosilcev za dsRNA, kot so nanodelci, kar je naslednji korak pri razvoju preparata za zatiranje glive V. nonalfalfae.
Keywords: dsRNA; glivične bolezni ratslin; hmelj; interferenca RNA; SIGS; Verticillium nonalfalfae