Assessing climate-growth relationships with daily and monthly observational and gridded meteorological data - Škrk Dolar, Nina (Les (Ljubljana), 2024)
V raziskavi smo primerjali korelacije med širinami branik in dnevnimi oziroma mesečnimi meteorološkimi podatki, pridobljenimi iz meteoroloških postaj (ARSO) ali iz modelirane baze SLOCLIM. Uporabili smo podatke o dnevnih in mesečnih povprečnih temperaturah zraka in vsotah padavin za obdobje 1960–2018. V analize smo vključili 30 kronologij širin branik navadne bukve (Fagus sylvatica) iz celotne Slovenije. Raziskali smo tudi, kako na korelacije vpliva uporaba podatkov iz meteoroloških postaj ali iz baze SLOCLIM. Naše ugotovitve so pokazale značilno višje maksimalne korelacijske koeficiente, ko smo uporabili dnevne meteorološke podatke, kot če smo uporabili mesečne. Glede na to je priporočljiva uporaba dnevnih podatkov v dendroklimatoloških analizah, zlasti pri padavinah. Pri primerjavi korelacij s podatki iz meteoroloških postaj in modeliranimi podatki nismo ugotovili statistično značilnih razlik. Razlike med uporabo dnevnih in mesečnih podatkov ter podatkov iz dveh baz se z nadmorsko višino rastišč bukve niso značilno spreminjale.
Keywords: branike; correlation analysis; dendroclimatology; dendroklimatologija; gridded data; korelacijska analiza; meteorološki podatki; modelirani podatki; observational data; tree rings