Zgodovinski spomin na prekmurske Jude - Toš, Marjan (knjige, 2012)
Delo Marjana Toša ne zajema le spomina na prekmurske Jude, marveč jih postavlja v širši geografski in slovenski kulturni kontekst. Pred nami je natančna, dosledno dokumentirana publikacija, katere izvajanja in sklepi so podprti z mnogimi zgodovinskimi viri. V začetku nas seznani z zgodovino prisotnosti Judov na Slovenskem in v Prekmurju, glavna nit pa se nato osredotoči na tragično 20. stoletje: na prisotnost Judov pred 2. svetovno vojno, na holokavst ter na čas in položaj Judov po njej. Loteva se tudi manj priljubljenih tem - bolj ali manj prikritega antisemitizma na naših tleh, kakor se je kazal v različnih obdobjih moderne zgodovine vse do danes.
Keywords: 20.st.; Antisemitizem; etnični odnosi; Judje; nacionalizem; Zgodovina; zgodovinski spomin