Zdravljenje avtoimune hipertiroze pri otrocih in mladostnikih - izkušnje zadnjih 10 let Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike v Ljubljani - Bratanič, Nevenka (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Avtoimuna hipertiroza (AH) je najpogostejši vzrok hipertiroze pri otrocih in mladostnikih. Diagnoza bolezni je hitra in zanesljiva, če le pomislimo nanjo. Bolezen poteka s pogostimi relapsi in recidivi. Mnenja o optimalnem načinu zdravljenja se še vedno razhajajo. Po navadi pričnemo zdravljenje s tirostatiki z ali brez dodatka tiroksina, ob neuspehu pa nadaljujemo s kirurškim zdravljenjem ali radioterapijo z 131J. Pacienti in metode. V zadnjih desetih letih se je na Kliničnem oddelku za endokrinologijo,diabetes in presnovne bolezni PeK v Ljubljani zaradi AH zdravilo 45 otrok (41 deklic), starih od 0,5-17,5 leta. Rezultati in zaključki. Trajno remisijo je po uvedbi medikamentoznega zdravljenja doseglo 14 (31,1%) otrok. Po enem ali več relapsih je evtirotično stanje doseglo 18 (40%) otrok, le eden (2,2%) ni dosegel remisije in še prejema terapijo z metimazolom in tiroksinom. Dvanajst (26,7%) otrok je zaradi nedosežene remisije potrebovalo dodatno zdravljenje, pri šestih otrocih (50%) je bila ščitnica odstranjena operativno, 6(50%) pa jih je prejelo zdravljenje z 131J.
Keywords: Adolescenca; Adolescence; Age Factors; bazedovka; Child; Diagnosis; Drug Therapy; Graves' Disease; Gravesova bolezen; hipertiroza; otroci; Otrok; Sex Factors; Spolni faktorji; Starostni faktorji; Ščitnica, funkcijski testi; therapy; Thyroid Function Tests; Treatment Outcome; zdravljenje; Zdravljenje, izid