Stanje slovenske žagarske industrije v obdobju tranzicije - Merzelj, Franc (Les (Ljubljana), 1999)
Spremenjeni pogoji gospodarjenja v obdobju tranzicije so odločilno vplivali na stanje v žagarski industriji, tako da sta se močno spremenila velikost in število žagarskih obratov. Odločilno vlogo pri tej spremembi so odigrali pogoji prodaje izdelkov in nabave surovin. Poleg tega pa so k spremembam pripomogli tudi splošni pogoji gospodarjenja, ki so omogočili hitro in enostavno ustanavljanje novih podjetij. Žagarska proizvodnja, ki ima tipičen značaj podeželske proizvodnje, se je razdrobila na številne manjše obrate in priložnostne žage pri privatnih lastnikih gozdov. Če smo v preteklosti šteli žagarsko proizvodnjo kot del lesne industrije, pa jo sedaj že lahko, ali pa jo bomo prav kmalu šteli v gozdno lesno proizvodnjo
Keywords: žagarstvo; žagarski obrat; Slovenia; Slovenija