Omogočanje pravilnega sedenja ob izvajanju aktivnosti za osebe z nevrološkimi okvarami - Švajger, Andreja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2019)
V rehabilitacijskih programih se delovni terapevti osredotočamo tudi na omogočanje pravilnega sedenja pri osebah z nevrološkimi okvarami. Za aktivno sedenje in nameščanje otrok delovni terapevt svetuje in izbere individualno prilagojene stole in vozičke ter ostalo prilagojeno opremo. Pri odraslih je za sedenje ključna dobra drža, ki zagotavlja stabilen in uravnotežen položaj za samostojno izvajanje aktivnosti ob manjšem tveganju za poškodbe. V domačem in delovnem okolju se pravilno sedenje omogoča z ustrezno izbrano in prilagojeno opremo, zlasti sedeža in mize. Pozornost je potrebno posvetiti tudi ustreznemu sedenju pri delu z računalnikom in ukrepom za zmanjševanje strnjenega sedenja. Ključnega pomena je tudi usposabljanje oseb za samostojno vzpostavljanje, ohranjanje in prilagajanje primerne drže pri sedenju.
Keywords: assistive technology; biomechanics of seating; Biomedical Technology; biomehanika sedenja; body posture; delovna terapija; Occupational therapy; podporna tehnologija; seating; sedenje; telesna drža