Rezultati presejalnega testiranja na okužbo z bakterijo Chlamydia trachomatis pri srednješolcih na Gorenjskem - Ravnik, Mateja (Zdravstveno varstvo, 2007)
Namen: Ugotavljal se je delež okuženih z bakterijo Chlamydia trachomatis med 16-20 let starimi srednješolci na Gorenjskem. Metode: Dijaki tretjih oziroma zaključnih letnikov srednjih šol na Gorenjskem so bili v okviru rednih sistematskih pregledov deležni izobraževanja o spolno prenosljivih okužbah. Obtem so jih povabili k testiranju na okužbo z bakterijo C. trachomatis in k sodelovanju v anonimni anketi o spolnem vedenju. Testiranje so v vzorcu urina izvedli z metodo verižna reakcija s polimerazo (PCR). Rezultati: Med 1129 dijaki, ki so bili povabljeni v raziskavo, se je za testiranje na bakterijo C.trachomatis odločilo 1000 dijakov: 448 deklet in 552 fantov. Povprečna starost sodelujočih je bila pri dekletih in fantih 17 let. Rezultati testiranja vzorcev urina so pokazali, da sta z omenjeno bakterijo okužena 2,0 % (95-odstotni interval zaupanja 1,1-3,8) deklet. Med testiranimi fanti pa okužbe niso ugotovili (95-odstotni interval zaupanja 0,0-0,7). Zaključek: Delež okuženih srednješolcev je primerljiv z rezultati v drugih podobnih raziskavah. Rezultati so koristni pri odločanju o presejalnem testiranju prebivalstva na klamidijske okužbe.
Keywords: bakterijske infekcije; Chlamydia trachomatis; mladostniki; presejalni testi