Characheristics of intimate partner femicide in Slovenia - Podreka, Jasna (Annales. Series historia et sociologia, 2019)
V prispevku avtorica predstavi in tematizira značilnosti intimnopartnerskih umorov žensk v Sloveniji. Proučevanje je zasnovano na teoretskih temeljih razumevanja nasilja nad ženskami, ključne ugotovitve pa avtorica črpa iz obsežne empirične raziskave, ki jo je izvedla na osnovi analize primerov intimnopartnerskih umorov ter poskusov umora žensk v Sloveniji med leti 2000 in 2011. Analiza primerov pokaže, da so intimnopartnerski umori žensk pogosto "napovedana" kazniva dejanja, ki se le redko zgodijo iznenada, ne da bi bil pred tem prisoten vsaj kakšen vidnejši dejavnik tveganja, kot so intimnopartnersko nasilje, storilčeve grožnje, izrazito ljubosumje in zalezovanje. Moški namreč partnerko praviloma umori po dolgem obdobju predhodnega "intimnega teroriziranja", ki se najpogosteje manifestira kot fizično nasilje, to pa praviloma spremljajo tudi druge oblike zlorab in izkoriščanja. Zato avtorica zagovarja stališče, da so intimnopartenrski umori žensk izrazito spolno zaznamovana dejanja, vzroke zanje pa moramo iskati v širšem družbenem sistemu spolne neenakosti in drugih družbenih neenakosti, v katerem se moška dominacija s sistemske, družbene ravni prenaša tudi na individualno raven, na raven odnosov, in v katerem si nekateri moški pridržujejo pravico do nadzorovanja življenja svojih partnerk.
Keywords: femicid; intimnopartnerski odnosi; intimnopartnersko nasilje; Moški; Nasilje; partnerske zveze; spolna neenakost; Umori; Ženske