Vpliv razmer pri razprševanju taline na lastnosti jeklenega granulata - Zupanič, Franc (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
V tej raziskavi smo opredelili vpliv procesnih parametrov pri razprševanju jeklene taline na lastnosti visokoogljičnega jeklenega granulata. V sodelovanju s podjetjem Abrasiv Muta smo v industrijskih razmerah razpršili devet šarž jeklene taline ob znanih vrednostih različnih vplivnih parametrov, kot so temperatura in pretok taline, tlak in temperatura razpršilne vode, temperatura in nivo vode v hladilnem bazenu... Rezultati preiskav jeklenega granulata so pokazali, da ima najizrazitejši vpliv tlak razpršilne vode, ki določa velikostno porazdelitev jeklenih kroglic v granulatu, njihovo okroglost ter obrabno obstojnost. Tudi vpliv drugih dejavnikov ni zanemarljiv. Ugotovljeno je, da večje granulacije kroglic vsebujejo večje število napak kot drobne, to pa se kaže tudi v njihovi manjši obrabni sposobnosti.
Keywords: jeklo; talina; razprševanje; granulat; vplivi