Seed pre-sowing treatments and essential trace elements application effects on wheat performance - Janmohammadi, Mohsen (Acta agriculturae Slovenica, 2023)
Raziskava je bila izvedena za ovrednotenje učin-kov predtretiranja semen in foliarnega nanosa mikroelementov na uspevanje krušne pšenice v polsušnih območjih severoza-hodnega Irana. Predsetvena obravnavanja semena so bila: S1- brez obravnavanj (intaktna semena), S2 - predtretiranja z vodo (hydro-priming), S3 - bio-priming (semena inokulirana z me-šanico bakterij, ki promovirajo rast rastlin - Azotobacter chroo-coccum + Azospirillum lipoferum), S4 - semena predtretirana z mikrohranili in kasnejšim foliarnim dodajanjem mikrohranil, kontrola (0): pršenje listov z distilirano vodo, Fe: foliarno pr-šenje z železom, Zn: foliarno pršenje s cinkom. Vsa predtre-tiranja so značilno povečala višino rastlin, število stranskih pogankov, širino krošnje (nadzemnega dela rastlin), celoku-pne biomase, maso klasov, število semen na klas in pridelek semena v primerjavi z intaktnimi semeni. Primerjava učinkov predtretiranja semen in obravnavanj z gnojili je pokazala, da so bili učinki predtretiranj semen na povečanje rasti in pridelka bolj očitni kot učinki gnojenja. Največje povečanje pridelka semen in njegovih komponent je bilo zabeleženo pri rastlinah, ki so zrasle iz semen predtretiranih z mešanico bakterij in esencielnih hranil v sledeh. Primerjava obravnavanj z gnojili je pokazala, da je bilo povečanje rastnih parametrov značilno boljše pri uporabi Zn. Iz te raziskave bi lahko zaključili, da bi bila kombinacija obravnavanja semen s predsetvenim tretira-njem z vodo, namakanjem semen v raztopini mikrohranil in inokulacijo z mikrobi koristna za povečanje pridelave pšenice in trajnosti pridelave pri manjših kmetih v polsušnih območjih.
Keywords: bio-priming; hydro-priming; nutrient priming; obdelava pred setvijo; predtretiranje s hranili; pridelek semen; seed yield; seme