Intra-rater reliability of using KT 2000 compuKT for measuring anterior tibial translation - Vauhnik, Renata (Zdravniški vestnik, 2005)
Izhodišča. Meritve sprednjega premika golenice so pomemben del kliničnega pregleda kolenskega sklepa za oceno integritete sprednje križne vezi. Poškodba sprednje križne vezi je ena najpogostejših športnih poškodb s kratkotrajnimi in dolgotrajnimi posledicami in zato je pravilna in natančna ocena integritete sprednje križne vezi izrednega pomena. Ena izmed objektivnih metod za oceno integritete sprednje križne vezi je uporaba kolenskega artrometra. Artrometer meri relativno gibanje med dvema senzornima ploščama, pri čemer je ena stabilizirana na pogačici in druga na golenici. Namen raziskave je bil ugotoviti zanesljivost posameznika pri uporabi KT 2000 CompuKT kolenskega artrometra. Metode. V raziskavi je sodelovalo 14 zdravih preiskovancev, starih od 26-47 let (povprečje=34,5; SD=5.68). Antropometrične meritve preiskovancev so prikazane v razpredelnici1. Vsak od preiskovancev je pred pričetkom testiranja podpisal pristopno izjavo, v kateri so bili navedenicilji in postopek testiranja. Raziskava je bila odobrena s strani Medicinske etične komisije Univerze v Ljubljani in etične komisije Univerze v Londonu (King's College London). Meritve sprednjega premika golenice so bile opravljene na vsakem kolenu posebej, pri treh različnih silah, 20 lb, 25 lb in30 lb. Testiranje je potekalo po standardiziranem protokolu, kot je zapisanov navodilih proizvajalca KT artrometra. Meritve so bile ponovljene tri krat na vsakem kolenu. Med prvim in drugim testiranjem je bil en dan. Za statistično analizo so bila uporabljena povprečja treh meritev. Zanesljivost posameznika pri uporabi KT 2000 CompuKT je bila analizirana s pomočjo korelacijskega koeficienta v programu SPSS (SPSS for Windows 8). Rezultati. Korelavijski koeficient (ICC) za sprednji premik golenice je bil 0,83 in 0,88 pri sili 20 lb, 0,92 in 0,93 pri sili 25 lb ter 0,95 in 0,93 pri sili 30 lb za dwsno in levo koleno skupaj. Rezultati povprečnih vrednosti in rezultati korelacijskih koeficientov so prikazani v razpredelnicah 2, 3 in 4. Zaključki. Rezultati zanesljivostne študije so pokazali visoko zanesljivost pri uporabi KT 2000 CompuKT. KT artrometer je pogost kliničen instrument za oceno integritete sprednje križne vezi in tako je izrednega pomena zanesljivost rezultatov, pridobljenih s pomočjo KT artrometra. KT 2000 je računalniška nadgradnja artrometra KT 1000. Računalniški program omogoča takojšen grafičen prikaz krivulje odmikov golenice in takojšnjo računalniško obravnavo le-teh podatkov.
Keywords: Anterior cruciate ligament; artrometer; Joint instability; Knee joint; koleno; Kolenski sklep; merjenje; ohlapnost; Sklep, nestabilnost; Sprednja križna vez