POMEN KAKOVOSTI V PERUTNINI PTUJ Cirit Varga, Vera Šmigoc. Perutnina Ptuj, kot največji proizvajalec piščančjega mesa in proizvodov v tem delu Evrope, letno proizvede nekaj manj kot 24.000 t perutninskega mesa in več kot 10 000 ton mesnih proizvodov. Rezultat dolgoletnih prizadevanj za zagotavljanje kakovosti je leta 1998 pridobljen certifikat ISO SIST 9001 in s tem potrditev obvladovanja najsodobnejših zahtev vodenja kakovosti v vseh fazah poslovanja od vzreje, proizvodnje krmil, proizvodnje mesa in proĺzvodov do nabave, prodaje, razvoja, kontrole kakovostĺ in vzdrŽevanja. Posebno pozornost posvečamo nabavi kakovostnih surovin in spremljanju proizvodnega procesa. Tako s strogo kontrolo kakovosti zagotavljamo kupcem stalno kakovost gotovih proizvodov. HAccP sistem, sistem sistematičnega spremljanja pľoizvodnega procesa, stalno dopolnjujemo in izpopolnjujemo na osnovi analize dosedanjih rezultatov in strokovnih spoznanj. Kakovost proizvodov redno spremljamo v lastnem mikrobiološkem in kemičnem laboratoriju ter z vsakodnevno senzorično kontrolo proizvodov' Poleg tega ĺzvajamo redno kontroĺo v laboratorijih Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor in Veterinarske fakultete v Ljubljani. Perutninska klavnica in predelava sta Že pred leti pridobili veterinarsko izvozno številko za izvoz vseh proizvodov v drŽave Evropske unije. Za zagotavljenje najstrožjih predpisov zaizvoz v Eu smo v posodobitev proizvodnega procesa v predelavi investirali v lanskem letu 1.0B0 miljonov SlT, v zaključni fazi pa je zamenjava opreme v perutninski klavnici. Stalna skrb za kakovost in higieno je prijetno presenetila komisijo odličnih evropskih strokovnjakov, ki jo je vodil dr. Paul Veroeveren, v njej pa sta bila še dr. Valentina Piazza in dr. Franco Fuciĺli, spremljal pa jo je delegat Evropske komisije za Slovenijo Jesus Barreiro. Komisija je 17 ' in 18' avgusta ocenila način zagotavljanja proizvodnje varnih Živil potrošniku po predpisih EU. Po končanem pregledu in zaključnih razgovorih je bilo posebej poudaľjeno, da je komisija zadovoljna z dokumentacijskim spremljanjem vzĘe in tudi s spredelavo mesa' Zadovoljni so bili tudi z našimĺ tehnološkimi, sanitarnimĺ in drugimi standardi, ki so na ravnievropskih. Sodobni tehnološki procesĺ proizvodnje mesa in proizvodov zagotavljajo optimalne rešitve ' ki izključujejo različne dejavnike tveganja v proizvodnji, higiensko kakovost Živil pa poleg vseh zaposlenih oz. avtokontrole stalno nadzira tudi lastna sluŽba kontrole kakovostĺ in strokovni delavci Veterinarske uprave Republike Slovenije. Na osnovi navedenega lahko zagotavljamo stalno higiensko ustrezne, visoko kakovostne proizvode z optĺmalno sestavo oz. prehransko vrednostjo za prehrano posameznih kategorij potrošnikov. 79 Prisvojem delu redno sodelujemo z Medicinsko fakulteto Ljubljana, Biotehniško fakulteto Ljubljana, Veterinarsko fakulteto Ljubljana, Veterinarsko fakulteto Zagreb, Veterinarsko fakulteto Sarajevo in Kmetijsko fakulteto Maribor. Posebej Želimo poudariti izjemno kakovost izkoščenih piščančjih prsi brez kože - fileja in piščančjih prsi v ovitku, ki vsebujeta le do 2 % maščobe. V tabeli št.1 navajamo kemično sestavo in energijsko vrednost nekaterih proizvodov Perutnine Ptuj. Tabela št ĺ: Kemična sestava in energijska vrednost nekaterih proizvodov Perutnine Ptuj: proizvod min. % beljakovin max, % maščob energijska vrednost v 100 g Kcal KJ Piščančiifile 20,0 1.5 98.0 409,0 Piščančia steqna brez kosti in koŽe í 8.0 8,0 150,0 627,0 Piščančie prsiv ovitku 18,0 2.0 95.0 396.0 Piščančie hrenovke 12.0 25,0 278,0 1't68,0 80