The analysis of data quality on topographic maps - Govedarica, Miro (Geodetski vestnik, 2011)
Podatki na topografski karti se geometrično in tematsko deloma razlikujejo od dejanskega stanja v naravi. Za določitev geometrične natančnosti se uporablja primerjava podatkov na karti s ŽpravimiŽ in Žpogojno pravimiŽ vrednostmi na natančnejšem viru. Pri tem se običajno uporabljajo numerični podatki položajnih in višinskih mrež ali podatki kart večjega merila, na katerih je mogoče primerjalno zanemariti napake posameznih objektov glede na merilo. Takšna metoda omogoča neposredno oceno natančnosti tiskanih kart in reprodukcijskih originalov v primerjavi z eksperimentalno metodo, pri kateri se obravnavajo in določajo napake posameznih faz v procesu izdelave topografskih kart. Geometrična in v veliki meri tematska natančnost topografskih kart nista vedno zadovoljivi, kar je odvisno od načina izmere in tipa vsebine, na primer od geodetskih točk, ki so natančnejše, do podatkov vegetacije, katere položajna natančnost je najslabša.
Keywords: cartography; classic map; data quality; digital map; digitalna karta; kakovost podatkov; kartografija; klasična karta; topografska karta; topographic map