Characterization of the inclusions in spring steel using light microscopy and scanning electron microscopy - Bytyqi, Arsim (Materiali in tehnologije, 2011)
Glavni dejavnik, od katerega je odvisna visoka kakovost jekla, je velikost, razporeditev in sestava nekovinskih vključkov. Z nadzorom velikosti, porazdelitve in kemijske sestave vključkov lahko dobimo kakovosten proizvod. Preiskava je bila omejena na nekovinske vključke, ki so v glavnem spojine kovinskih elementov z ogljikom, dušikom, kisikom ali žveplom. V prispevku sta karakterizacija nekovinskih vključkov in čistost vzmetnega jekla opredeljeni s preiskavami v svetlobnem mikroskopu in v vrstičnem elektronskem mikroskopu. Porazdelitev velikosti vključkov je bila opredeljena s posplošeno teorijo ekstremnih vrednosti. Iz rezultatov je bilo mogoče oceniti naravo vključkov, in sicer je bila večina vključkov kompleksnih, zraščenih z enofaznimi vključki. Rezultati eksperimentalnih postopkov kažejo na možnost določitve dopustne meje nekovinskih vključkov z minimalnim negativnim vplivom na lastnosti jekla.
Keywords: vzmetno jeklo; nekovinski vključki; preiskava materiala; SEM; EDS