Effect of tempering on the room-temperature mechanical properties of X20CrMoV121 and P91 steels - Kafexhiu, Fevzi (Materiali in tehnologije, 2012)
Vpliv časa in temperature popuščanja na raztržne lastnosti in trdoto pri sobni temperaturi je bil raziskan pri martenzitnih jeklih X20CrMoV121 in P91, ki sta odporni proti lezenju. Preizkušanci so bili izrezani iz industrijskih cevi in popuščeni do 17520 h pri 650 °C in 8760 h pri 750 °C. Na popuščenih vzorcih so bile določene meje plastičnosti, raztržna trdnost in trdota pri sobni temperaturi, mikrostruktura pa preiskana v SEM. Ugotovljeno je bilo, da je vpliv popuščanja pri 750 °C na spremembo mikrostrukture, raztržne lastnosti pri sobni temperaturi in trdoto večji pri obeh jeklih, kot vpliv popuščanja pri 650 °C. Spremembe meje plastičnosti, trdnosti in trdote so bile podobne pri obeh jeklih pri dani temperaturi popuščanja. Razvita je bila zato matematična odvisnost s specifičnimi koeficienti za vsako lastnost. Rezultati so del širše raziskave, katere cilj je opredeliti korelacije med razdaljo med izločki, mejo plastičnosti, hitrostjo lezenja in trdoto, ki bi bile koristne pri oceni preostale trajnostne dobe komponent termoelektrarn.
Keywords: poopuščanje; tempering; microstructure; mikrostruktura; mechanical properties; mehanske lastnosti; martensitic steels; martenzitna jekla