Summer storms in Slovenia in 1994 (survey, basic characteristics, and detailed accounts of selected cases) - Pavšek, Miha (Geografski zbornik, 1995)
V poletnih mesecih leta 1994 je bilo vremensko dogajanje nad Slovenijo pogosto zelo burno. Številna neurja so se pojavljala predvsem v notranjosti Slovenije, v pasu od Nove Gorice in Posočja do Gorenjske, v Ljubljanski kotlini in Zasavju, na Dolenjskem, v Beli krajini pa vse do severovzhodne Slovenije, kjer so bila najštevilnejša. Pojavi kratkotrajnih neurij z intenzivnimi padavinami, točo, strelami in močnim vetrom so za ta letni čas povsem običajni, v pasameznih primerih pa je krajevna intenzivnost spremljajočih pojavov presegla vse do sedaj zabeležene na teh območjih. Pokrajinske posledice na najbolj prizadetih območjih so bile izjemnega obsega,temu ustrezna pa tudi višina ocenjene škode.
Keywords: 1994; naravne nesreče; neurja; ogroženost; Skoda; Slovenia; Slovenija; škoda