Optimization of the secondary cooling in a continuous casting process with different slab cross-sections - Mauder, Tomás (Materiali in tehnologije, 2014)
Čeprav je kontinuirano ulivanje jekla poznano že skoraj 60 let, se v proizvodnji še vedno pojavljajo številne resne napake slabov. Razpoke pri strjevanju slaba so v glavnem posledica spremenljivih toplotnih razmer in mehanskih napetosti. Znano je, da ima sekundarna hladilna cona pomemben učinek na kakovost notranjosti in površine. Zato je za visoko kakovost proizvoda neizogibna optimalna kontrola intenzivnosti sekundarnega hlajenja. Danes se zagotavlja kontrola slabov z uporabo numeričnih modelov temperaturnega polja. To vodi do regulacije ohlajanja, skladno z dejansko hitrostjo ulivanja, temperaturo ulivanja, prereza ulitega slaba, kemijske sestave jekla itd. Da bi obvladali te težave, sta bila postavljena algoritem mehke optimizacije in numerični model temperaturnega polja. Njuna kombinacija lahko da napotke, kako kontrolirati sekundarno hlajenje in zagotoviti veliko kvaliteto jekla. Ta članek opisuje razlike med optimalnim ohlajanjem različnih prerezov slabov (širine med 800 mm in 1600 mm in debeline med 180 mm in 250 mm). Rezultati kažejo, da pravilna nastavitev sekundarnega hlajenja ni mogoča brez upoštevanja glavnih dejavnikov pri ulivanju.
Keywords: continuous casting; kontinuirano ulivanje; secondary cooling; sekundarno hlajenje; mehka optimizacija; fuzzy optimization; temperature field; temperaturno polje