KMETIJSKI NASVETI ŠE VEDNO PEREČA PROBLEMATIKA KVALITETE MLEKA Nekaj povzetkov o določanju odkupne cene mleka, po U. L. št. 34, z dne 24. 6. 1993. 1. Odkupna cena mleka se oblikuje glede na: — vsebnost maščobe — vsebnost beljakovin — skupno število mikroorganizmov 2. Osnovna količina mlečne maščobe, ki je podlaga za izračun bazne cene mleka je 3,6%. Na tej podlagi se izračuna vrednost maščobne enote, tako da se izhodiščna cena deli s 3,6. Vrednost maščobne enote se pomnoži z ugotovljenim % mlečne maščobe v mleku in na la način se dobi bazna cena mleka. Pri določanju bazne cene mleka se mlečna maščoba nad 4,2 % ne priznava. Izhodiščna cena za liter mleka s 3,6% tolšče sedaj znaša 28,50 SIT. 3. Mleko se glede na skupno število mikroorganizmov (SŠMO) razvrsti takole: KAKOVOSTNI SŠMO v 1 mleka izhod. RAZRED ¦ cena povečana oz. zmanj- šana EKSTRA kakovostni raz. do 50.000 + 15% 1. kakovostni raz. 50.001 do 100.000 + 10% 2. kakovostni raz. 100.001 do 300.000 + 5% 3. kakovostni raz. 300.001 do 800.000 0 4. kakovostni raz. 800.001 do 3.000.000 do - 30% Rezultat se prišteje oz. odšteje od bazne cene mleka! 4. Glede na vsebnost beljakovin se izhodiščna cena mleka poveča: VSEBNOST BEUAKOVIN % povečanja lzhodiščne cene mleka do3,15% 0 od 3,16%-3,25% , +3% od 3,26 -3,35% +5% nad3,36% +7% Rezultat se prišteje k bazni ceni mleka! Glede na novosprejeti pravilnik, smo kmetijski sveto-valci obveščali kmete o spremembah in jitn na domu svetovali, kako do večje kakovosti (higiena mleka, pre-hrana krav, selekcija...), saj je za to potreben celovit pristop in velikokrat korenite spremembe. Med začetni-mi poglavitnimi problemi opažamo napake pri higieni molznih enot in pomanjkljivem hlajenju mleka (hladilni bazen!), kjer so najbitreje vidni rezultati. Kmelijski svetovalci bomo še naprej pomagali kmetom do boljše kvalitete in povečane proizvodnje (ekonomi-ka!) in tako prispevali k razvoju kmetijstva. kmetijski svetovalci občine Ljubljana Vič-Rudnik