Human metapneumovirus found in slinical materials of children with respiratory tract diseases - Logar, Katarina (Zdravniški vestnik, 2006)
Izhodišča Človeški metapnevmovirus (hMYV) so prvič odkrili na Nizozemskem leta2001. V človeški populaciji virus kroži zagotovo mnogo dlje, saj so v shranjenih serumih iz leta 1958 uspeli dokazati protitelesa proti hMPV. Pozno so ga odkrili verjetno zato, ker se slabo in zelo počasi razmnožuje na celičnih kulturah, ki jih uporabljajo za diagnostiko drugih respiratornih virusov in ker je za njegovo optimalno razmnoževanje in vitro potreben tripsin, ki ga v zgodnjih raziskavah virusov, ki okužijo dihalne poti, niso uporabljali. Majhna skladnost v nukleotidnem zaporedju hMPV z drugimi sorodnimi virusi je tudi ovirala njegovo odkritje z enostavnim navzkrižnim pomnoževanjem z začetnimi oligonucukleotidi, oblikovanimi za pomnoževanje zaporedij že znanih virusov. Od odkritja hMPV pa do danes je bil virus opisan po vsem svetu kot eden izmed pomembnejših povzročiteljev okužb dihal pri ljudeh vseh starosti. Klinična slika okužbe s hMPV zelo spominja na okužbo z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), zaradi česar je bil hMPV tudi morda spregledan. Od človeških patogenih virusov je hMPV najbolj podoben RSV. Oba sta paramiksovirusa, vendar hMPVzaradi večje genske sorodnosti in podobne ureditve genoma s ptičjim pnevmovirusorn uvrščamo v drug rod kot RSV, t. j. metapneumovirus. Predpostavljali smo, da je virus razširjen tudi v naši populaciji. Cilj študije je bil, da uvedemo in optimiziramo metodo za določanje hMPV v kužninah iz dihal ter ugotovimo, če virus kroži tudi pri nas in kako pogosto ter v kateri starostni skupini bolnikov se pojavlja. Želeli smo tudi ugotoviti, če je bil hMPV v naši populaciji že pred odkritjem leta 2002.
Keywords: Age Factors; Child; Diagnosis; diagnostika; dihala; Dihala, infekcije; infekcije; Isolation And Purification; metapnevmovirus; Microbiology; otroci; Otrok; Pneumovirus; Pnevmovirus; Polimerazna, verižna reakcija; Polymerase Chain Reaction; Respiratory Tract Infections; Starostni faktorji; Vero celice; Vero Cells; virus; virusi