Sistemi prihodnosti za sožitje z naravo - Petrešin, Vesna (Urbani izziv, 2000)
Arhitekt Jan Kaplicky je s svojim birojem Future Systems šele v preteklem desetletju dosegel priznanje za vizionarske arhitekturne, oblikovalske in urbanistične zasnove. Estetika, ki črpa iz dosežkov letalske tehnologije ter najsodobnejših materialov aeronavtike, je zaznamovala arhitekturno formo konca dvajsetega stoletja. Future Systems se ukvarjajo z bivanjem v različnih medijih - od zemlje, zraka, vode do vesolja, hkrati pa s svojim radikalnim urbanizmom prispevajo k novim zamislim o podobi mestnih središč. Da je njihovo delo vselej pred časom, dokazujejo številne fleksibilne in mobilne zasnove, ki presenečajo tudi s svojo ekološko neoporečnostjo in varčnostjo.
Keywords: aesthetics; architecture; arhitektura; ecology; ekologija; estetika; Kaplicky, Jan; modernizem; teorija; theory; urbanism; urbanizem