Fuzzy-sets decision-support system for geotechnical site soundings - Boumezerane, Djemalddine M. (Acta geotechnica Slovenica, 2011)
Geotehnična terenska raziskava je pomembna in kompleksna naloga, ki se na splošno izvede v dveh korakih. Prvi korak, ki vsebuje preliminarne raziskave, vpliva na kasnejšo terensko raziskovanje. Glede na predhodne raziskave, se na podlagi inženirske presoje določi število raziskovalnih sond, potrebnih za ustrezen opis terena. Na to vplivajo geološke sovisnosti, topografija področja, vrsta projekta, ter poznavanje sosednjih površin. Za odločanje je predlagan podporni sistem mehke množice (fuzzy sets decision support system). Sistem upošteva parametre, ki vplivajo na število raziskovalnih mest, potrebnih za ustrezen opis terena. Pri tem se upoštevajo tudi parametri negotovosti in pomanjkanja informacij. Predlagani sistem mehkega sklepanja (Fuzzy Inference System) omogoča, da se na podlagi razpoložljivih kvalitativnih in kvantitativnih informacij oceni število raziskovalnih točk, potrebnih za ustrezen opis terena. Iz predstavljenih primerov je razvidno, da se lahko sistem mehkega sklepanja uporablja kot sistematično orodje za pomoč pri odločanju, za inženirje, ki se ukvarjajo s terenskimi raziskavami.
Keywords: fuzzy inference; fuzzy sets; geotechnical investigation; geotehnično raziskovanje; mehke množice; mehko sklepanje; negotovosti; soundings number; število sond; uncertainties