Gospodarske stvari. Hrošči kot živež in kot obrtiiiško blag:o. Neki natoroslovec v Beiiinu piše o teui sledeče: V naj buu ooleuucom kpnstna. Zvun tcga se s, hrosci lahko dobro PltaJ» svmje kokosi in raco m se iz njih dela dober gnoj. Naj vec se j.h vendai; za to porab, da se iz n,.b ce a dobra " vozna maža, kurivo in celo olje za jed, ktero se v vročib poDJvab iz njib praži; nadalje se dela iz hroščev lepa pričarna barva in zadnjič tudi krvno lugasta sol, ktero posebno rabijo barvari in klueavničarji. Sadjereja. Copljcnjo v na pol razklani divjak. Pripravljanje žlabtne vejice. j^m. je g--a potrebiio, če hočemo, da se požlahtnjenje gotovo prinl"e. Pripravljanje divjaka. Divjak se mora tako odžagaii, kakov pri vcepljenju y celi razcep in žagorez ravna tako z ostriai nožern oeistiti, po tem ae divjak saaio do polovice razkoljc. Oivjak ae tadi labko pošev odžaga, kar je zalo zlo koristno, da sok lože proti^vcepljeai vejici teče, ia rez lože ia lepše zaraste. Če ae stara drevesa aa več vejah požlahtaijo, ae to ne saie zgoditi v jedaeai letu, tenioč požlabtajcaje se mora razdeliti na 2—3 leta. Pri tera se mora veadar paziti aa Zlahtna vejica se _po tem y razcep tako vriae, da sejto, da ae ae eepi prvo leto samo aa edai atrani, temoč aa 1 J ' ' ' vaeb straaeb, da tako vejice že same posebi činijo lep vrh. To se priporoča zatoraj, ker se večkrat pripeti, da ae aeko leto požlahtajenje celo ae prime; če bi tedai vse prej vcepljeae žlalitne vojice aaaio na jedai strani stale, bi jeaa zelena skorja a zeleao skorjo divjaka popolaoaia zlaže. 0 b veza. Ali se celi razčep aaj prej z drevesaim voakoai dobro zaraažejia po teai z popiraatiai ali plataeaira trakom dobro - ¦ i ¦, , omota ia zaveže z ličjeai ali z dragiaii traki ; ali pa se raz-jj ° (;'9V0 Su|° cep aai prej z ličjem dobio oaiota ia zaveže, in še le i>o e'e,'. ,. ,1C cep aaj pre) z ličjem dobro oaiota ia zaveže teai z drevesniai voskoin dobro -> «!«.¦* še le po zaaiaže. Oe se kesaej kedar žlabtna vejica zaeae rasti, opazi, daje obveza premočna ae mora aialo popustiti, da se drevesce lože razvija in lepše raate. Cepljenje v skorjo. Ta načia cepljeaja je prav važea ia zato vreden, da se naaj, ko naj bolj oziraaio ia aicer iz sledečih vzrokov: 1. Cepljeaje Ba ta aačia ai tako silno, kaktr pri prej popisaBib aačiaib, ker se tukaj deblo ae razkoije. 2. Mora se temu aačinu dati predaost ae saiao pri drevesih, ki so aa oaeai mestu aa kterem je bočemo požlahtiti, že više dva palca debela, temoč 3. Se aa ta aačia tudi lahko cepijo drevesca, ktera še niso debeljša od peresne cevi. 4. ,Se celo ailade drevesca na ta aaeia labko cepijo ia aieer taki, ko se iz drevesaice presadijo ia cepi se tudi labko v aobi, ker tukaj celo ai potrebno, da bi drevo za cepljeaje že moralo stati vkoreaito aa svojem določeaem mestu, kakor je to potrebBO pri dragih Bačiaib cepljeaja. 5. Ker je pri tem cepljeaju potrebao, da je drevo že celo v soku, se še le cepi aieseca aiaja, t. j. v času v kterem se že aa Bobea dragi aačin cepiti ae saie, kar je posebao zlo koristao, če je bilo vreme v pomladi zlo aevgodBo in drevo po tem bitro pogaalo listje ia cvetje, ker 6. aa ta aačia še se labko cepi, če je že divjak pola liatja, če še se le dobijo žlabtae vejice, ktere še niso pogaale listja. Nekaj splošaega o teai. Slive, aa ta Bačia vcepljeae aaj rajše ia aaj lepše ra- stejo, poprek ' lepo raste. aaarja ali februarja poilobo dobilo. ktere boueaio pnžlabtaiti, odžagati, se morajo že uscseca ja- ali veadar tako, da še se ke- vea koščičai sad aa ta načia vcepljea rad in Pripravljanje divjaka. Divjakovo deblo ali veja se mora ravao tako odžagati saej labko aiali košeek odžaga, ker po tein se dobi bolj sokaati les. Oilrezaniin vejam se morajo pustiti acke vejice jjtako inieaovane v 1 c