Magnetic properties of as-cast iron-cobalt alloys - Vukotić, Mario (Materiali in tehnologije, 2024)
Strukturne in magnetne lastnosti železo-kobaltove zlitine (FeCoV) smo primerjali z zlitino elektro pločevine. Slednja se pogosto uporablja za feromagnetna jedra v elektromotorjih. Vendar pa so ulite in valjane zlitine FeCoV, ki smo jih analizirali, pokazale izboljšane magnetne lastnosti v primerjavi z zlitinami elektro pločevine. Poleg tega jih je mogoče ulivati neposredno v končno obliko in s tem formirati glavni del rotorja (razen polovih čevljev, ki morajo biti laminirani) sinhronskega elektromotorja z mnavitim rotorjem, zato je proizvodnja cenejša, porabljena energija pa manjša. Mehanska močna gredi elektromotorja ter energijski izkoristek motorja se prav tako povečata.
Keywords: electromagnetic energy conversion; elektromagnetna pretvorba energije; feromagnetni materiali; ferromagnetic materials; iron-cobalt alloys; železo-kobaltove zlitine