Določanje vezalne energije pasti za vodik z visokotemperaturno vakuumsko ekstrakcijo - Vehovar, Leopold (Kovine zlitine tehnologije, 1997)
Medsebojno delovanje vodika s prehodnimi kovinami in njihovimi karbidi je bilo raziskano s termično analizo, pri čemer je bil uporabljen plinski kromatograf kot detektor za vodik. Rezultati kažejo, da imajo karbidi Nb in Mo najmanjšo vezalno energijo. Takšno jeklo NIOMOL 490 K, ki je bilo legirano z Nb in Mo, je pokazalo najboljšo odpornost proti vodikovi krhkosti
Keywords: jekla; molibden; niobij; vodik; preiskava materiala; vodikova krhkost; kemijska kinetika; adsorpcija