Prikrita vplačila kapitala - premoženjski vložki kot podlaga povečanja premoženja družbe - Jovanovič, Dušan (Podjetje in delo, 2021)
V prispevku avtorja predstavita zanimivo pravno vprašanje kot inverzno sliko prikritih izplačil dobička/vložka (verdeckte Gewinnausschüttung), ki dejansko pomeni povečanje (in ne zmanjšanje) premoženja družbe. To ni nujno izpeljano na formalne načine povečanja kapitala družbe z vložki, ki so denarne ali stvarne narave. A contrario lahko povečamo premoženje družbe tudi s t. i. prikritimi vplačili kapitala, ki lahko imajo zaradi "prikritosti" nekaj težav v bilančnem, predvsem pa v davčnem in računovodskem pogledu. Tudi ti vložki so lahko denarne ali stvarne narave, pomenijo pa dejansko povečanje premoženja družbe, ki je koristno za upnike, vendar ima kljub svoji prikritosti lahko pozitivne posledice tudi za davčne organe. Avtorja postavita v ospredje primerljiv pravni pogled na navedeni korporacijski institut v nemški zakonodaji in praksi, ki bi lahko imel smiselno enak pomen in pravne posledice tudi v Sloveniji, s svojo umestitvijo in uporabo bi pomembno prispeval k poslovni praksi gospodarskih subjektov in njenih deležnikov, hkrati bi pomenil koristen napotek pri davčni obravnavi.
Keywords: capital increase; company assets; covert capital increase; davčno pravo; poslovni delež; povečanje kapitala; premoženje družbe; prikrito povečanje kapitala; share; tax law; ZGD-1