Hmeljar, letnik 79 51 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije V SORTNIH POSKuSIH SE VRAČAMO NA KLASIČNE GRENČIČNE IN AROMATIČNE SORTE HMELJA Doc. dr. Andreja Čerenak, Monika Oset Luskar in dr. Sebastjan Radišek, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije Na precej močno povečevanje potreb po dišavnih sortah hmelja se je IHPS odzval z registracijo več novih sort hmelja, ki hmeljarjem omogočajo širšo paleto ponujenega pridelka hmelja. Pri tem različne nove sorte poleg različnih arom ponujajo tudi različno vsebnost grenčic, odpornosti na bolezni in ne nazadnje imajo tudi količino pridelka. V zadnjo serijo sort uvrščamo Styrian Eagle, Styrian Cardinal, Styrian Wolf, Styrian Kolibri, ter zadnji dve, ki v zimskem času zaključujeta postopek vpisa na sortno listo Slovenije, Styrian Dragon in Styrian Fox. Naj še omenimo, da se mednarodna hmeljarska zveza IHGC nagiba k ukinitvi angleških kategorij sort 'flavour' in 'dual-purpose', vse sorte bi naj v prihodnje uvrstili le v dve skupini, med grenčične ali aromatične. Prvoletne rastline na lokaciji Dornava, poškodovane od toče – dejavnik v poskusih, na katerega nimamo vpliva (Foto: M. Oset Luskar) In kako daleč smo konec leta 2017? Na podlagi opazovanj in opravljenih analiz smo izbra- li za postopek vpisa na sortno listo novih 6 križancev, ki so bili spomladi letošnjega leta posajeni na vsaj po 150 rastlin na IHPS, v Dornavi in v Spodnji Polskavi pri Pragerskem, skupaj s Savinjskim goldingom, Auroro in Celeio. Po dosedanjih opazovanjih, opravljenih le na 5 oz. 30 rastlinah, posajenih v nasadih IHPS, izražajo po- leg primernega habitusa sledeče lastnosti: - 109/27: povprečna vsebnost alfa-kislin 12 - 14 % suhe snovi (SS), srednja odpornost na verticilijsko uvelost hmelja, aroma ribeza - 163/75: povprečna vsebnost alfa-kislin 12 - 14 % SS, srednja odpornost na verticilijsko uvelost hme- lja, hmeljsko sadna aroma - 31/26: povprečna vsebnost alfa-kislin 14 – 17 % SS, občutljivost na verticilijsko uvelost hmelja, sadna aroma - 54/79: povprečna vsebnost alfa-kislin 10 – 14 % SS, odpornost na verticilijsko uvelost hmelja - 85/208: povprečna vsebnost 3 % alfa-kislin v SS, odpornost na verticilijsko uvelost hmelja, tradicio- nalna fino-aromatična aroma - 90/263: povprečna vsebnost 9 - 11 % alfa-kislin v SS, odpornost na verticilijsko uvelost hmelja, visok pridelek, tradicionalna hmeljna aroma Več o njih pa vam bomo lahko povedali tekom nasle- dnjega leta. Hkrati se vsem sodelujočim hmeljarjem v predhodnih in sedanjih sortnih poskusih zahvaljujemo za sodelo- vanje! Hmeljar Anton Rančigaj pred nasadom sorte Styrian Kolibri (Foto: D. Vrhovnik)