Return migration and real estate projects: philanthropy or speculation? The examples of Le Locle and Locarno (Switzerland), from the mid-19th century to the 1910s - Lorenzetti, Luigi (Dve domovini, 2025)
Migracijske izkušnje v preteklosti so pogosto ustvarjale finančne tokove, povezane z denarnimi nakazili ali repatriacijo kapitala, katerih glavni trg je bil zasebni gradbeni sektor. Običajno je šlo za gradnjo stanovanj, s katero naj bi se zaključil konservativni projekt povratka v domovino in ki bi simbolizirala uspešno osebno kariero. Avtorja v prispevku na podlagi dveh nepremičninskih projektov, izvedenih v dveh švicarskih mestih, pokažeta, kako sta dve osebi z migrantskimi izkušnjami od sredine 19. stoletja dalje uporabljali gradbeništvo kot podjetniško strategijo, ki je temeljila na ravnovesju med človekoljubnim idealizmom in špekulativno logiko.
Keywords: dobrodelnost; enterpreneurship; migracije; migration; philanthrophy; podjetništvo; povratništvo; return migration