Kako mladi odrasli razumejo sodobni svet - Filipič, Urška (Teorija in praksa, 2026)
Sodobni družbeni prostor zaznamujejo prepleteni procesi (podnebne spremembe, pandemije, konflikti, migracije, tehnologija), ki ustvarjajo izkušnjo negotovosti. Raziskava preučuje, kako mladi odrasli v Sloveniji te procese razumejo, povezujejo in umeščajo v svoje delovanje. Temelji na osmih fokusnih skupinah (N = 30; 20–25 let), analiziranih s tematsko analizo. Mladi jih doživljajo kot kumulativne dinamike, njihove odzive pa strukturirajo napetosti med razumevanjem in vplivom, vpletenostjo in distanco ter individualno in sistemsko odgovornostjo. Osebna relevantnost se oblikuje skozi biografske, generacijske in diskurzivne okvire. Raziskava prispeva k razumevanju mladih kot aktivnih interpretov prepleta negotovosti.
Keywords: Družbene razmere; Družbene spremembe; emerging adulthood; focus groups; fokusne skupine; intertwined social processes; mladi odrasli; Osebnost; participacija; participation; polikriza; polycrisis; porajajoča odraslost; prepleteni družbeni procesi; psihosocialni odzivi; psychosocial responses; Slovenia; Slovenija; young adults