Kronične vnetne črevesne bolezni in rak debelega črevesa in danke - Ocepek, Andreja (Zdravniški vestnik, 2006)
Izhodišča. Rak debelega črevesa in danke je ena najpogostejših rakavih bolezni. Incidenca te vrste raka v razvitih deželah pa tudi v Sloveniji še vedno narašča. Znane so ogrožene skupine ljudi, ki pogosteje ali vedno zbolijo za to boleznijo. Mednje sodijo tudi bolniki s kronično vnetno črevesno boleznijo, ulceroznim kolitisom in Crohnovo boleznijo. Tveganje za raka je največje v skupini bolnikov z razširjenimi vnetnimi spremembami po sluznici debelega črevesa, poveča se po 8 do 10 letih bolezni ter s trajanjem bolezni narašča. Prekancerozna sprememba ni adenom kot pri drugih oblikah raka debelega črevesa in danke, temveč displastična, kronično vnetno spremenjena sluznica. Zaključki. Zelo verjetno je vloga genetskih dejavnikov pri razvoju raka v poteku kroničnih vnetnih črevesnih bolezni drugačna in spremenjena. Bolniki, ki imajo ob ugotovitvi raka že simptome bolezni, imajo slabšo napoved izida, zato je cilj preventivnih programov odkrivanje zgodnjih prekanceroznih sprememb. Uveljavljene presejalne metode temeljijo na sorazmerno pogostih in tako za bolnika kot preiskovalca obremenjujočih endoskopskih preiskavah, tudi koloskopijah. Določanje specifičnih označevalcev ali mutacij kandidatnih genov ter na podlagi genotipizacije oblikovana ocena tveganja za raka debelega črevesa in danke bi omogočile načrtovanje diagnostičnih postopkov pri najbolj ogroženih, olajšala napoved poteka in sledenje bolezni ter odločanje o najprimernejšem zdravljenju.
Keywords: Colitis, Ulcerative; Colorectal Neoplasms; Crohn Disease; Crohnova bolezen; črevesje; črevesne bolezni; etiologija; Genetic Markers; Genetski označevalci; Inflammatory Bowel Diseases; Kolitis, ulcerozni; Kolorektalne novotvorbe; kronične bolezni; prebavila; rak (medicina); vnetja; Vnetne črevesne bolezni