"Deskanje med knjigami" ali kako s pomočjo pametnih telefonov, tablic in QR-kod usvojiti knjižnični fond - Kostanjevec, Metka (Šolska knjižnica, 2018)
Naučiti dijake izbrati primerne vrste in ustrezno količino informacijskih virov za rešitev raziskovalnega ali učnega problema, je eden temeljnih ciljev knjižničnega informacijskega znanja (KIZ) v gimnaziji. Zato je zelo pomembno, da dijaki poznajo sistem postavitve knjižničnega gradiva v šolski knjižnici, v našem primeru je to sistem univerzalne decimalne klasifikacije oz. UDK-sistem. V prispevku je opisan primer, kako dijake s pomočjo sodobne tehnologije (računalnika, tablic, pametnih telefonov in QR-kod) pritegniti k samostojnemu iskanju knjižničnega gradiva in jih tako naučiti reševati njihove lastne informacijske potrebe.
Keywords: bibliopedagoško delo; informacijsko-komunikacijska tehnologija; knjižnično informacijsko znanje; šolske knjižnice; UDK; univerzalna decimalna klasifikacija