Odsev represije v zvonjenju in cerkvenih zvonovih - Kovačič, Mojca (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2012)
Zvonjenje in zvonovi oziroma njihove zgodbe izpričujejo politično, gospodarsko, versko ali družbeno zgodovino nekega naroda, saj so materialno induhovno tesno povezani z ljudstvom. Skozi zgodovino so bili pogosto sredstvomanipulacije politične ali gospodarske avtoritete, bodisi z odvzemi v vojne namene bodisi s prepovedmi zvonjenja. Prispevek je študija zgodb in arhivskih virov o odvzemih zvonov med prvo svetovno vojno ter povojni represiji proti zvonjenju in pritrkavanju v nekaterih krajih v Sloveniji. Preko zgodovinskih dejstev in osebnih zgodb o zvonovih je interpretiran osebenodnos Slovencev do religije in politike.
Keywords: ethnomusicology; Etnomuzikologija; bell ringing; Zvonjenje; bell chiming; Pritrkavanje; Slovenia; Slovenija; World War I; prva svetovna vojna; politics; politika; represija