Poti razgradnje celičnih sestavin - Veranič, Peter (Medicinski razgledi, 1999)
Razgradnja mnogih celičnih sestavin poteka v lizosomih. Ena od poti, po katerih vstopajo snovi v lizosome, je avtofagija. V tem procesu se manjši del citoplazme omeji od ostale celice z membrano (sekvestrirajoča membrana) in tako se oblikuje avtofagna vakuola oziroma avtofagosom. Vsebina avtofagosoma se razgradi po združitvi z lizosomom. Citosolne beljakovine, ki vsebujejo specifično signalno zaporedje, vstopajo v lizosome selektivno ob sodelovanju šapronov (Hsp 70). Krinofagija pa je pojav, pri katerem se vezikli z novo sintetiziranimi sekrecijskimi beljakovinami namesto s plazmalemo zlijejo z membrano lizosoma. Najpomembnejša selektivna razgradnja beljakovin poteka izven lizosomov v citosolu natančneje v beljakovinskih kompleksih imenovanih proteasomi. Pri tem sodeluje beIjakovina ubikvitin, s katerim se označijo kratkožive citosolne in jedrne beljakovine. Produkti, ki nastajajo pri različnih oblikah razgradnje, se uporabijo za izgradnjo novih sestavin celice.Razgraditveni procesi tako sodelujejo pri ponovni uporabi snovi v celici.
Keywords: Autophagocytosis; citologija; celice; Phagosomes; razgradnja; Ultrastructure; Lysosomes; lizosomi; Lysosomal storage diseases