Design of electrical machines by using conformal mapping - Šlamberger, Jan (JET on-line, 2013)
Načrtovanje električnih strojev med drugim zahteva dobro poznavanje magnetnega polja v zračni reži, kar pa je v večini primerov zelo zahtevno oziroma analitično nerešiljivo. Z razvojem računalnikov so prišle v ospredje numerične metode, s katerimi lahko izračunamo zelo dobre približke realnim vrednostim. Ena večjih slabosti numeričnih metod so dolgotrajni izračuni, še posebej pri konstruiranju prototipov, kjer se konstrukcija spreminja in s tem potrebujemo več izračunov. Z željo, po čim hitrejših izračunih so se ponovno začele uporabljati analitične metode ter kombinacije analitičnih metod z numeričnimi metodami. V tem članku bo predstavljen analitičen izračun magnetnega polja s pomočjo konformnih preslikav.
Keywords: conformal mapping; electrical machine; električni stroji; elektrodinamika; magnetno polje; numerične metode; Schwarz-Christoffel transformation; slot opening