Doseganje strateških ciljev policije z boljšim upravljanjem investicij v informacijsko tehnologijo - Jereb, Borut (Uporabna informatika (Ljubljana), 2014)
Obstoječi model upravljanja informatike temelji na obravnavi tehničnih in tehnoloških izzivov. Pri tem je prezrt novejši, poslovno orientiran vidik upravljanja, ki temelji na učinkovitem upravljanju investicij v informacijska sredstva in s temi investicijami povezanimi tveganji. V informacijska sredstvain v njihovo zaščito ni mogoče ustrezno investirati brez vedenja o njihovih vrednostih, ki jih imajo pri doseganju poslovnih ciljev policije. V prispevku dokazujejo, da je potrebno in mogoče z učinkovitim upravljanjem investicij v informacijska sredstva zagotavljati doseganje poslovnih ciljev policije, s pomočjo predlagane razširitve informacijskega varnostnega modela,ki ga predstavlja obstoječa informacijska varnostna politika. Tudi samaimplementacija dopolnjenega modela zahteva investicijo - tokrat v dopolnitev organizacije upravljavske piramide in v spremembo obstoječega poslovanja policije. Pri tem gre predvsem za investicijo v človeški kapital in za vzpostavitev okolja, ki omogoča uspešno realizacijo sprememb. S predlaganim modelom, pri katerem v ospredje upravljanja informatike postavimo njihove poslovne vrednosti, ki jih imajo pri doseganju strateških ciljev, so vZDA na primeru, ki ga povzemamo v prispevku, dokazali izboljšanje ključnih kazalnikov delovanja njihovega oddelka policije.
Keywords: policija; vodenje; informatika; information science; information technology; informacijska tehnologija; informacijski sistemi; investicije; security; varnost