Pcštntaa pavšalirana. wv.\= i Strokovni list za povzdigo gostilničarskega obrta. Glasilo »Osrednje zveze gostilničarskih zadrug na Slovenskem". List izhaja 25. vsakega meseca. Zii člane v ..Deželni zvezi" včlanjenih zadrug stane list celoletno K 20 —. Sicer stane list celolctno K 24.—, polletno K 12—, četrtletno K 6.—; posamezne številke Uredništvo in upravništvo je v Ljubljani, Gosposvetska ===== Strankam je uredništvo na razpolago vsak dan od 8.- ccsta štev. !6. -18. ure. — 20 vsakega nie- ===== Cena inseratom: ‘/48 strani K 4 —, pri večkratnih objavah popust. Rokopisi sc ne vračajo. Rokopise in objave je pošiljati do seca, s tem dnem se uredništvo zaključi. Št. 2. V Ljubljani, 25. februarja 1921. Leto Vlil. Nazadovanje gostilničarske obrti. Ministrstvo trgovine in industrije je izdalo na vse okrajne obrtne oblasti nalog za revizijo gostilniških koncesij in v to ponovno obširna navodila, kako postopati, da se število teh ne pomnožuje in že obstoječe še odstranjuje. Med drugim se navaja: Po določilu § 57. odst. 2. obrt. reda, se smejo koncesije za gostilniški in krč-marski obrt odvzeti, ako se je prekinilo z obratom za dobo 6 mesecev. Ker je iz javnih ozirov zmanjšanje števila gostiln, posebno malih vino- in žganjetočev, jako želeti, naj obrtna obla-stva navedeno določilo strogo izvajajo. Naslovnim oblastvom se naroča, da izvrše revizijo vseh gostilniških koncesij, da li se dejansko izvršujejo. Koncesije, ki se že 6 mesecev ne izvršujejo, naj se na podlagi § 57. obrtnega reda odvzamejo in prizadetim strankam izdajo tozadevni instančni odloki. Slednjič se obrtnim oblastvom naroča, da odvzamejo vse gostilniške koncesije, ki so se morebiti podelile proti predpisu § 19., odst. 1., obrtnega reda. Opažati je, da se v zadnjem času jako množi število prošenj za gostilniške koncesije, deloma vsled Odvzetja nekaterih obrtnih pravic povodom revizije v zmi-slu tuk. naročila od 5. januarja 1920, štev. 80/20. Ta revizija, ki je bila potrebna vsled naraščajočega pijančevanja in demorali-zacije ljudstva in koje blagodejni uspeh je danes že viden, je pokazala, da je bilo v Sloveniji mmogo preveč gostiln, za ka- tere ni bito potrebe ne pri ljudstvu, ne pri Imetnikih koncesij samih; in takih je navzlic reviziji še mnogo ostalo. Ves njen uspeh pa bi postal iluzoren in vse delo brezplodno, če bi sc sedaj r.a novo podeljevale koncesije brez potrebe, le v povečanje stanovanjske krize. Prošnje za podelitev teh se navadno utemeljujejo, češ, da je v hiši že več let obstojala gostilna, da si je prosilec hišo nalašč za gostilno uredil, da jo je kupil »s koncesijo vred«, da je invalid itd. Vsi ti razlogi so nični, kajti gostilniške koncesije so osebne in ne realne, torej niso vezane z lastnino ali posestjo hiše in ne morejo biti predmet kupnih pogodb. Če si kdo uredi hišo nalašč za gostilno, stori to na svoj riziko, ker nima pravice zahtevati podelitev te obrtne pravice. Tudi invalidi ne morejo zahtevati, da se jim podeli gostilniška koncesija, ker bi bilo to njim samim sicer v prid, splošnosti pa v kvar. Sicer so pa to po večini le false-invalidi brez spričevala ali pa le z izkazano 20 ali 30% delanezmožnostjo, kar jih pač ne ovira, da se ne bi preživljali z drugim poslom, posebno, ker so nekateri izučeni obrtniki. Sploh pa uživaio invalidi velike ugodnosti pri podeljevanju služb, pri nastopu obrtov (ces. ukaz z dne 7. decembra 1915 drž. zak. št 364) in so njim celo rezervirane trafike, ki so splošnemu blagostanju dosti manj škodljive, kot pa gostilne brez potrebe. Princip obrtne oblasti naj bo. da za sedaj za nove gostilne ni potrebe, ki tvori zakonit pogoj § 18./3. obrtnega reda. Glede te se skliče v spomin okrožnica poverjeništva za javna dela in obrt od 17. februarja 1919, štev. 2054. Izvzemši slučaj, da bi odpadlo še toliko gostiln, da bi se poja- vila krajevna potreba, naj se dovolijo izjeme, od zgornje-ga principa pa le, če govori za to potreba po zdravi konkurenci povečani tujski promet ali v zadnji vrsti važen narodnostni razlog, če je pričakovati, da bi bil narodni interes, združen z zdravo konkurenco, večji kot slaba stran potrebo presegajoče gostilne. Pri podelitvah koncesij naj gre obrtna oblast preko dobrodušnosti in brezbrižnosti, ki je zakrivila obstoj številnih beznic, ki so kvarne zdravju, morali in estetičnemu čutu ljudstva, temveč naj stavi stroge pogoje v stavbeno - zdravstvenem in nravstveno-policijskem oziru, ki jih — ne glede na predpise obrtnega reda (§ 18.) in pravilnika za gostilne in kavarne od 16. julija 1919, št. 599 — zahteva ljudski blagor. Ker se opaža še vedno neko nerazumevanje glede obravnavanja prošenj za gostilničarske koncesije, se kot dodatek in izpolnilo tukajšnje okrožnice od 16. julija 1920, št. 3915 izvaja še sledeče: Gostilniških koncesij nikakor ne gre smatrati kot obligatno državno sredstvo za zboljšanje slabega gmotnega položaja posameznika, ker bi utegnila gostilna njemu sicer koristiti, splošnosti pa škoditi. Ravno pri tem obrtu, ki ima velik upliv na ljudsko blagostanje, je treba predvsem uvaževati načelo, da splošna korist prednjači zasebni koristi. V času in pokrajini zanemarjenega ali vsaj premalo intenzivnega kmetijstva, pomanjkanja delavnih, posebno poljedelskih moči in gonje za lahkim zaslužkom je treba tudi upoštevati, da se s podelitvami koncesij zavaja često delazmožne ljudi k brezdelju in posedanju, ter se jih odteguje delu, predvsem kmečkim opravilom. Tudi to je v kvar narod- nemu gospodarstvu in splošnemu blagostanju. Za podeljevanje pravic žganjetočev v splošnem ni nikake krajevne potrebe, ker ravno žganje ljudstvo najbolj degenerira. Tudi bi bilo njih podeljevanje sedaj, ko velja varnostno policijska prepoved točenja in nadrobne prodaje žganih alkoholnih pijač iluzorno in v nasprotju s to odredbo, ter bi se na ta način koncesijonarje in njihove goste le zavajalo h kršenju omenjene prepovedi. Zganjetoč je potreben ali vsaj opravičljiv in kolikor je možno predvideti, neškodljiv le v kavarnah, kolodvorskih restavracijah in bufetih ter planinskih kočah. Prvi in drugi obrati so lahko policijsko nadzorljivi in je podano gotovo iamszvo z naiedbo ministrstva za notranje zadeve od 13. novembra 1919, št. 752 U. I.: v obra-rih tretje vrste pa je pijančevanje skoro izključeno. V drugem in tretjem slučaju je često resnično potreben požirek žganja. Nikakor pa se ne sme smatrati kot turi-stovska postojanka krčma, v kateri se ustavljajo vozniki. Le v omenjenih treh slučaiih, naj se po potrebi tudi nadalje dovoljujejo žgar.je-toči. toda pod suspenzivnim pogojem in s pridržkom, da odpade varnostno policijska prepoved točenja in nadrobne prodaje žganja, kar se bo glede teh obratov naj-brže v kratkem zgodilo. Glede mesta Ljubljane se navaja še sledeče: Ljubljana, ki je postala znana po pijančevanju, in kjer se dostikrat tudi pri belem dnevu nemoteni vidijo po mesru kričoči pijanci, ima pač več sto gostiln In krčem predmestnega značaja, vinotočev in beznic, v celem pa le par obratov, ki zaslužijo ime meščanske restavracije. Z ozirom na ljudsko blagostanje in njegovo estetično in moralično vzgojo, kakor tudi z ozirom na lice mesta samega in pomanjkanje stanovanj in trgovskih lokalov, je želeti in tudi delati na to. da se ne le prekorači dosedanjega števila gostiln, temveč, da se to število izdatno zniža, hkrati pa kakovost gostiln izboljša. Pri podelitvi koncesije in prenosa iste je treba staviti stroge pogoje glede obratnih prostorov, da se povzpnemo preko sedanjih zaduhiih pivnic do zračnih in dostojnih restavracij, ki bodo nudile gostom to, kar se od takih obratov lahko zahteva. V ta namen naj bi dobili gostilniške koncesije le strokovno na obraz eni prosilci. Dalje je iz spisov razvidno, da je tudi v Ljubljani precej gostiln, ki veljajo le kot »priboljšek« premožnih oseb, ki jih ne vodijo same, ker jih ne potrebujejo za preživljanje, temveč barantajo s koncesijami, jih prenašajo iz ene hiše v drugo in iih oddajo v najein. Ker se za take gostilne ne briga ne imetnik koncesije, ne najemnik, ker noče nobeden v nje investirati denarja, so to le gostilne slabše vrste. Temu je v veliki meri krivo poslovanje mestnega magistrata, ki ne uvažuje tega, da je obrt opravilo, ki naj preživlja onega, ki ga izvršuje, vsled česar naj tudi uživa dohodke obrta ta in ne kdo drugi. Ne izvaja Pa tudi s potrebno strogostjo določila § 19./3. obrtnega reda, glasom katerega mora gostilniški in krčmarski obrt lastnik koncesije praviloma osebno izvrševati in sme izvrševanje tega obrta po namestniku ali zakupniku obrtno oblastvo dovoliti le iz važnih vzrokov. Teh razlogov pa stranke često ne navedejo in se izda zadevno dovoljenje brez ugotovitve istih. Taka je sedaj situacija: le dol, le dol z gostilniško obrtjo, nihče pa se ne oglasi z nasveti in predlogi, kaj je ukreniti, da se gostilničarstvo povzdigne, dasi je gostilniški stan ravno tako važen v državi kakor katerikoli drugi. Osrednja organizacija se je celo leto trudila z zbiranjem materijala za predloge k ustanovitvi gostilničarske šole, podala vse podrobne programe in nasvete k dotičnim prošnjam, ter želela, da se v proračun za leto 1921. stavi tudi izdatek za ustanovo gostilničarske strokovne šole. Ako smo čitali postavke budgeta, ni najti v njih niti žarka o naših prošnjah.. Gospodje pozabljajo, da je dobro urejeno gostilničarstvo znak blagostanja dežele. Zadruge se naprošalo podati Zvezi poročila, je li v njih okolišu bilo v zadnjih treh letih kaj opuščenih gostilniških obratov, ali se je število istih pomnožilo. Osrednja zveza gostilničarjev, kakor tudi ljubljanska zadruga, bo na izvajanja ministrstva za obrt in industrijo podala itak obširnejšo spomenico in ovrgla trditve, da le zmanjšanje gostilniških obratov bo prineslo blagostanje in treznost v deželo. Organizacije streme same za tem, da se število gostiln ne pom nožu je po nepotrebnem ter da se obrati, ki ne uspevajo ali koder ni pravnih sposobnih naslednikov, odpravijo. Gostilničarstvo ni prav nič krivo na pijančevanju v deželi, pač pa so to v največji meri krive trgovine, prodajalne z žganjem, v tistih lokalih se ljudstvo zastruplja s špiritom skrivaj brez polic, kontrole in na litre, ne pa na drobne kozarce, kakor se ga deli po gostilniških lokalih ali kavarnah. Odpravi se naj na drobno prodajanje žganja po piu-dajalnah, pa se bo takoj zmanjšalo število tistih zaletalccv po cestah, kajti takemu gostilničar nobenemu ne da pijače, v prodajalnah pa dobi, kolikor hoče. Število gostiln se pa itak samoobsebi avtomatično po celi deželi manjša, da, celo ra-pidno, ker ta obrt kjersibodi nazaduje. Vzemimo najprvo prestolico samo, Tu je od 1. 1914. ukinjenih 16, nekdaj cvetočih gostilniških obratov, to so: Plankar, Zeleni hrib, ori Virantu, na Št. Jak. trgu nekdaj Zupan, ori Lipi. pri Kroni, pri Kra-kovčanu, v kazini, Stadt Wien, Perles, Bevc, Gradišče prej Friedl, Bavarski dvor, Sv. Petra cesta: Trčkova hiša, v Sodni uMcl Zajc, Kolodvorska ulica: Lampert* Sv. Petra cesta: pri Golobčku itd.; na vseh teh mestih se ni podelila nobena nova koncesija oziroma sc ni otvoril noben novi obrat razen enega malega kavarni- škega, prebivalstvo pa se je vendarle pomnožilo. Ravno taka procedura se vrši tudi v manjših mestih in po deželi, povsod se gostilniški obrati opuščajo vsled ne-uspevanja in drugih okolnostl. V okolišu okrajnega glavastva ljubljanske okolice se je samo od 1. 1918. opustilo 32 gostiln, večinoma prostovoljno. Je torej dokaz, da gostilniška obrt znatno nazaduje in da je tarnanje ministrstva za obrt in industrijo in vedno kazanje, da je gostilničarstvo krivo silnega pijančevanja, popolnoma neutemeljeno. Odpravi naj se vsako prodajanje po prodajalnah tako v steklenicah kot na drobno, bodisi pivo, vino ali žganje, in dodeli točilna obrt edinole gostilničarstvu. pa ne bo več. toliko pijanih ljudi videti, ki igredo sedaj vsi na rovaš gostilničarstva, koje pa je pri tem nedolžno. Sploh pa govoriti pri nas o silnem pijančevanju Je abotnost, naj se gospodje podajo dalje na jug naše države, kako se živi v Zagrebu, Novem Sadu. Subotici in drugod, to vani narod vriska in pleše po ulicah v veselem razpoložnju. Ko bi se pri nas tako rado-vali, bi klicali vse vrage na pomoč proti gostilničarjem. Svet se je pa veselil in se bo, ko sitnežev in tarnarjev na svetu ne bo. Stanovske zadeve. Za olajšavo postopanja pri slučajih prestopka policijske ure sc je podala predsedstvu deželne vlade za Slovenijo v Ljubljani naslednja spomenica: V zadnjih časih so se zgodili slučaji, da je kaznovala policija imejitelje kavarniških in gostilniških obrtov v Ljubljani za prestopke policijske ure na gorostasen način kar po 1000 K in poleg tega še z žaganjem, da se jims v bodoče pri ponovnem slučaju zapro obrati. Zadruga si šteje v dolžnost proti tako drastičnem postopanju, kakršno se ne godi nikjer drugod, podati protest in zajedno prositi, naj predsedstvo deželne vlade izda ravnateljstvu državne policije navodilo, da se ob prestopkih policijske ure nalagajo stvari in malenkosti značaja takega prestopka primernejše kazni od 100 do 200 K v prid siromašnega fonda mesta, nikakor pa ne kar tisočake, s čemur sc poštene obratovalce, ki lojalno in vdano odračunavajo ves svoj visoki davčni obulus državi, hoče ali skuša kar uničiti. Tako postopanje je nevredno demokratične države, katero smo si tako idc-jalno predstavljali. Prosimo vpoštevati, da že značaj obrata nehote včasih prinese s seboj, da je nemogoče v gotovih prilikah, bodisi da je praznovanje kake godovne ali drugih posameznih slovesnih prilik, že takoj ob nastopu policijske ure ali tudi še H ure kasneje lokale točno izprazniti niti z lepa niti z grda, naravnost ven metati ljudi pa tudi ne spada pod civilizacijo. Zato prosimo ponovno, izdati državni policiji navodilo, da postopa z mirnimi in dostojnimi državo vzdržujočimi lojalnimi podaniki tolerantneje. Nato je dobila zadruga ljubljanska te dni sledečo rešitev: Na tamošnji dopis št. 280 z dne 22. oktobra 1920 se priobčuje zadrugi, da je poverjeništvo za notranje zadeve natanko kontroliralo celo poslovanje policijske oblasti v pogledu policijske ure in prišlo :VIN©:4 staro in novo v vsaki količini, jako dobre kakovosti in zmernih cen prodaja ^Lčfllslu PollaUastairrta.^ I. kranjska tovarna mineralnih vodi, sodavice i. t. d. Ljubljana, Slomškova ulica štev. 27 priporoča: »oda.lco, pokalice, r il mali. nov in citrono, sok, nadalje i7horne sadne piia. f \ pal -trklcmcah: lagodovec, nektar, kristalno citronaao, jabolčni biser. Gostilničarji, podpirajte lastno podjetje! F ■JlL Ekstrakt H H za k sadni punč. la kvalitete umetno s saharinom oslajen da z vročo vodo izborno pijačo. Okus in vonj pravega punča. Sladkorja ni potreba. Pošilja ========= se od 5 kg naprej po K 10-— kilogram. = ADOLF TOSEK, Praga Krat. Vinogradi štev. 1274/0. ,»tjd 0 (r Raznovrstno - " rudninsko vodo priporoča a. Šarabon v Ljubljani. A Glavna zaloga rudninske vode ln špecerijska veletrgovina* K SO Ceniki na raipoiago I VM ifSST Ceniki na razpolago! Vlnometre „Bernatot“. — Asbestov bombaž In prašek. — Eponlt. — Francosko želatino. Lipovo oglje. - Marmornat prašek. — Modro galico. — Natrijev bisulfit. — Ribji mehur. Špansko zemljo. — Tanin. — Žveplo na asbestu. — Žveplo v prahu. — Limonovo kislino ———— Vinsko kislino.— Soda bikarbono. — Strupa proste barve itd. ima v zalogi po najnižji ceni Drogerija Anton Kanc Ljubljana, Zidovska ulica 1. Z vP’.mi v špecerijsko in delikatesno stroko spadajočimi potrebščinami, kakor tudi t vseh vrsi namummi in buteljsknni vini postreže gostilničarjem najceneje in najsolidneje tvrdka T. MENCINGER, Ljubljana, vogal Sv. Petra ceste in Resljeve ceste. Veleoražarna za kavo z eloktri :nim obratom. Zaloga mineralnih vod. Zaloga slekla, porcelana In svetiljK F^.SCoglmargsi v tjubljani dovoli gostilničarjem in ka-varnarjem pri večji naročbi Izdatno znižane cene. \ £ fi- Saiec V * “V * 3 v v 1 cvetlični salon Pod Trančo 2 vrtnarija Tržaška cesta 34 v Ljubljani. V ♦ <0» rf * mO^Cra:iXXXXXXlXXXXXXjZXKXX^ N N M M H W N M M N M Slivovko tropinovec rum cocnac-medicinal razne fine likerje :: ter vsakovrstno kolonijalno blago priporoča tvrdka :: Gregorc & Verlič Ljubljana, Cesta na Gorenjska žel. 7. N W w >< N H >< M N N >< N ^ H* a i & H pekarija, slaščičarna in jg kavarna 2 Stari trg 21 || £žI$ *** se priporoča sl. občinstvu £ * posebno z dežele ^ na za j utr k. &js 1? ^ I Z A L O G o! VINA izvrstnega, dolenj-skega, hrvatskega in banaškega priporoča tovarišem gostilničarjem FRANC KURALT gostilničar v Kranju. iia za je imele koncem leta 1918 vlog . rezervnega zaklada .... Sprejema vloge vsak delavnik Za varčevanje Ima vpeljane lične —i-..— domače hranilnike. ■■■■• — Hranilnica je pupa-larno vurna. Dovoljuje po-ojita na zemljišča in poslopja proti nizkemu obresiovanju in obligatornemu odplačevanju dolga. V podpiranje figovcev in oortnikov ima ustanovljeno Kreditno druStvo. Mazilo zoper „Srbe2ico9* garje, lišaje za ljudi in živino, stane en lonček 8 K, po pošti 10 50 K. Mazilo je belo, ne smrdi, ne maže perila. — Dobi se v lekarni TrnKoszy, Ljubljana. j « s ES) £2 Ma izvina In restavracija Peter Steple Milja l\lh itd. 256 priporoča p. n. gostilničarjem svojo veliko zalogo zajamčeno naravnih vin iz dolenjskih, goriških, istrskih in štajerskih vinskih goric. Telefon it. 2G2. E? n ra vseh velikosti, za vino, žganje, olje, med in mast, a osobito izdelujem sode za transportiranje vina, kakor tudi za hrambo, vse solidna in trpežna izdelava. :— Nadalje sprejemam vsa v to stroko spadajoča popravila SSBT po nitjnižjih cena n. izzz Zaloga sodov ter sodarskega lesa.* - ---- Franjo Hepiš sodarskl mojster v Ljubljani, Trnovo, Kolesijtlta ulica St. 13 gostilnicama zadruge v L ittl anl Marije Terezije cesta štev. 16 posreduje brezplačno za vse službo iščoče : v gostilničarskem obrtu : Gospodarji iz Ljubljane plačajo 60 v, ===== z dežele 1 K. ===== Tovariši gostilničarji! Poslu* žujte se te ugodne pritilie! Največja slovenska hranilnica I UlUilllllil £jubljana, Prešernova ulica št. 3. priporoča p. n. gostilničarjem svojo veliko zalogo zajamčeno naravnih oln Iz dolenjskih, hrualsklh in štajerskih »inskih sprle ter zagotavlja točno in solidno postrežbo po primernih cenah. Vino se dostavlja na dom ali pošilja po železnici. 8 80.000.000* — „ 2.500.000'- Efisi brinjevec se dobi po primerni ceni pri Franc frieelju na Bregu pošta Borovnica, Kranjsko. 1 Pivovarna »UNION« v Ljubljani J (Spodnja Šiška) S priporoča svoje izborne izdelke, kakor: marčno, dvojno marčno in izvozno pivo v sodčkih in steklenicah. Dobe se tudi tropine in sladno cima, ki so kat živi uk l krmi zelo priporočljiva. MHKmanBBBaiaMBiBHnraEaiMiflnnBaDHnBHnHBHaBBHBHmnnHnni izdaja in zalaga ..Osrednja zveza gostilničarskih zadrug na Slovenskem”. — Odgovorni urednik Avguštin L aje.c. Tisk ..Narodne tiskarne*’.