Slovenski pogled na spiritizem v dobi meščanstva - Perovšek, Jurij (Prispevki za novejšo zgodovino, 2024)
O spiritizmu, njegovem pojavu, razvoju in značilnostih so na Slovenskem v dobi meščanstva precej pisali, večkrat predavali in pozorno spremljali literaturo, ki je o njem izhajala v svetu. Na Slovenskem so ga dobro poznali. Prerez tedanje družbe in politike pokaže, da je zanj veljalo vsesplošno in večinsko odklonilno ter zasmehovalno stališče. Nanj so gledali kot na praznoverje, prevaro, znamenje psihične oporečnosti, fantazmagorijo, nedokazane pojave, prazno vero in zmoto. Katoliški avtorji so ga označili za nasprotnika vere ter sovražnika človeškega in božjega. Na liberalni strani so menili, da se ljudje k njemu zatekajo zaradi socialnih stisk, komunisti pa so v spiritizmu videli nevaren strup za delovno ljudstvo, ki mu izpodkopava razredno zavest. Spiritizmu so bili najbolj naklonjeni v rudarskih revirjih.
Keywords: bourgeois age; doba meščanstva; mining areas; negative valuation; negativno vrednotenje; rudarski revirji; slovenski pogled; spiritizem; spiritualism; the Slovenian outlook