— 342 — Gospodarske skušnje. [Kako na Rusovskem ravnajo, da grojzdje skozi dve leti presno (frišno) ohranijo'). Popotniki, ki pridejo iz Rusovskega , ne morejo prehvaliti lepega presnega grojzdja, ki so ga zobali na Rusovskem. Časnik „AusIand" pravi, da ono grojzdje pride iz Astrahana in da takole ga hranijo čez leto, pa tudi 2 leti: Grojzdodrežejo s terte, dokler še ni popolnoma zrel; pri tem se nobene jagode ne dotaknejo; vse kar je le kolčikaj oškodovanega, čisto strebijo. Potem polože grojzde, pa tako, da en grojzd se druzega ne dotakuje, v velike kamnitne zgorej ozke lonce; kar je med grojzdi praznega prostora, napolnijo s prosom. Pokrov, ki je tudi kamniten, mora lonec tako zapreti, da celo nič zraka va-nj ne more; to pa dosežejo, da lonec okoli pokrova na debelo zamažejo s tistim votom (klejem), s kterim votajo steklarji (glažarji) steklo; čez to prilepijo še močen popir.—Akoje to tako storjeno, se ohrani grojzdje tudi čez 2 leti popolnoma dobro in okusno. ( Vsak lonec se terdniši naredi), ako se, ko je še nov, odzunaj z ilovco čez in čez namaže, potem posuši in z lanenim oljem dobro vriba. Tak lonec ]e potem na ognjišu tako terden kakor da bi bil z železom oklenjen.