Upravljanje podjetij v državni lasti - Rus, Andrej (Teorija in praksa, 2011)
Z vstopom v OECD je Slovenija izvedla reformo upravljanja podjetij v delni ali popolni državni lasti. Da bi ocenili uspešnost slovenske reforme, smo pregledali, kako so se druge članice OECD lotile reforme lastniške funkcije. Iz literature je razvidno, da med članicami obstajajo trije različni modeli organizacije lastniške funkcije: decentraliziran, dualni in centraliziran model. Analiza modelov pokaže, da se vsi približujejo istemu cilju povečanja transparentnosti in odgovornosti države pri upravljanju državne lastnine s pomočjo oblikovanja vladnih lastniških politik. Slovenska reforma je z ustanovitvijo Agencije za upravljanje zgrešila cilj, saj je dala prednost formi pred vsebino.
Keywords: Management; Upravljanje; Commercial companies; Gospodarske družbe; State-owned enterprise; Državna podjetja; Slovenia; Slovenija; podjetja