Sem "IN", zdravo ŽIVIM! - Majerič, Matej (Šport (Ljubljana), 2019)
Namen prispevka je bil predstaviti sistematično zasnovane video posnetke vadb. Strokovnjaki menijo, da je prekomerna telesna teža v večini povezana predvsem z uživanjem prekomerne količine nezdravih prigrizkov ter sladkih in nezdravih pijač, ki imajo majhno hranilno in veliko energijsko vrednost. To dejstvo nas je vodilo, da smo izbrali živila, ki sodijo v to skupino. Nato smo po izbranih živilih poimenovali video posnetke vadb, ki ustrezajo njihovi energijski vrednosti. Tako je nastalo deset sistematično zasnovanih vadb, katerih intenzivnost je izračunana na podlagi metaboličnega ekvivalenta dejavnosti (MET, metabolic equivalent of task). Ta ekvivalent je splošno sprejeta vrednost za določanje intenzivnosti telesnega napora. Prva stopnja vadbe je nizko intenzivna (do 3 MET), druga do četrta stopnja je zmerno (4 do 6 MET), peta do osma je visoko (6 do 9 MET), deveta in deseta stopnja pa zelo visoko intenzivna (nad 9 MET). V tem prispevku smo predstavili, kako uporabiti sistematično zasnovane video posnetke vadb za izboljšanje telesne pripravljenosti in uravnavanje prekomerne telesne teže.
Keywords: healthy lifestyle; model; overweight management; prekomerna telesna teža; sport; šport; telesna pripravljenost; vadba; video; video posnetki; workout; zdrav življenjski slog