Mikro- in makrosociologija v prostorsko-časovnih koordinatah - Mlinar, Zdravko (Teorija in praksa, 1992)
Dosedanje razprave o mikro- in makrosociologiji so bile preveč zaprte v okvire retrospektivne analize same sociološke misli. Niso vključevale sprememb (zlasti tistih na podlagi nove informacijske in komunikacijske tehnologije), ki izpodkopavajo (hierarhično) strukturo prostorskega reda na prehodu iz industrijske v informacijsko družbo. To je imelo za posledico tako vsebinsko osiromašenje teh razprav kot tudi fragmentiranost v dojemanju družbeno prostorskega prestrukturiranja, ki se ni moglo opreti na širšo teoretsko razlago dinamike razmerij med mikro- in makrosfero družbe. Prikazani so značilni vidiki inercije pojmovne ujetosti, vprašanja, ki zadevajo (neenakomerno) inkluzivnost zajemanja obstoječih ravni, vprašanje o komplementarnosti in/ali alternativni izključenosti med ravnmi in avtorjeva razlaga o sploščanju hierarhije prostorske organizacije, še zlasti z vidika individualno/lokalno-globalne konvergence.
Keywords: sociologija; sociology; teorije; družboslovno raziskovanje; metodologija; družbene spremembe; družbeni razvoj; informacijska družba