Sacral rituality and mysticism in the service of the awakening of national identity - Pompe, Gregor (Muzikološki zbornik, 2014)
V delih B. Kutavičiusa, L. Lebiča in V. Tormisa lahko odkrijemo izrazito naklonjenost do ritualnosti, uporabe ljudskih inštrumentov, ideje kroženja življenja in nekakšne simulacije ljudske glasbe iz historično neopredeljivega časa. Takšne paralele vzbujajo vprašanja o vzrokih podobnosti, ki so povezani s socialno-politično situacijo držav, v katerih so skladatelji živeli in ustvarjali. Zato stilističnih sprememb v sedemdesetih in osemdesetih letih ni mogoče ločiti od želje po politični in ideološki osvoboditvi. Vsi trije skladatelji so na takšne trende odgovorili s podobnimi umetniškimi rešitvami: iskali so mistično in sakralno glasbo predzgodovinskih ljudstev, ki služi kot sprožilec močnih nacionalnih čustev.
Keywords: 20.st.; balkanska glasba; baltska glasba; Kutavičius, Bronius, 1932-; Lebič, Lojze, 1934-; postmodernizem; primerjave; ritualnost; Tormis, Veljo, 1930-