List 9. Gospodarske stvari. (Gnoj v hlevih gipsati). V časniku brandenbur-ške gospodarske družbe graja gosp. Koehring slabo gle-štanje goveje živine in ovac po kmetih v Austrii, na Stajar-skem in Krajnskem. Ko je dokazal, da gnoj svojo naj boljo moč zgubi, ko amonjak iz njega izpuhti, priporoča kar more: naj bi gospodarji zaderževali amonjak v gnoji, kar se prav lahko in brez veličin stroškov s tem opravlja, da gnoj v hlevu prav pridno posipajo s gipsom. Koehring pravi, da gnoj v hlevu gipsati je še bolje kot deteljo in travo gipsati. (Cel ali zdrobljen oves za konje?) Pravda še ni dognana : ali naj se cel oves ali zdrobljen (zmlet) konjem zobati daje. Gosp. Oskar Hoppe iz Holešave terdi v časniku dunajske gospodarske družbe, da je več let oboje skušal in z dobro vestjo zamore sledeče povedati. Ali želodec kakoršno koli klajo dobro prekuha in prebavi ali ne, se mora pokazati v gnoji, kteri od živine pride; potem — pravi Hoppe — smem reči: 1) da se v gnoji ne kaže noben razloček, naj je konj zobal cel ali zdrobljen oves; tudi se ni vidilo, da bi bil po enem ali drugem bolj rej en; 2) celi oves zobljejo vsi kouji radi, zdrobljenega pa ne ; 3) nadušljivim konjem škodje zmleti oves, menda zato, ker ga hlapec ne prerešeta, da bi s prahom vred ne potrosil moke. (Kaj ne more hlapec ovsa pred očistiti^ preden ga zdrobi?); 4) pri starih in mladih konjih, kteri zobljejo celi oves, ne prekuha želodec vsih zern; tedaj ni starost tega kriva, ampak le slab želodec pri nekterih konjih; 5) če gospodar nima drobača doma in pošilja oves v mlin, ga gre dokaj v zgubo in zraven tega ima se stroške 7% tO. Po mojih skušnjah tedaj ne kaže ovsa konjem mleti. Tako govori gosp. Hoppe. Čudno je, da Angleži, kteri so poterjeni dobri gospodarji, oves meljejo svojim konjem. Ali bi pač oni tako delali, ako bi ne bili prepričani, da zdrobljeni oves konji bolj do čistega pozobljejo kakor celega, kterega gre po njih skušnjah deseti del v zgubo. Vse poskušajmo; kar je dobro, obderžimo! (Vosek z bobovo ali grahovo moko zmešan) se večkrat nahaja pri kupčii. Ta sleparija pa se da lahko spoznati, ako se vosek dene v posodo z vodo in pri ognji zavreti da; kakor hitro pa voda vreti začne, naj se prelije v drugo posodo, enmalo vitrijola (hudičevega olja) prilije in potem pusti, da se shladi. Moka se bo po tem takem od voska ločila in na verh stopila.