65 Kmetijske raznoterosti. Krmljenje čebel. Vzemi 20 delov medu, 1 del fine pšenične moke in 30 delov vode, to dobro zmešaj in dobiš dobro hrano za čebele. Tako Čebele krmiti je bolje nego s samim medom. v Japonski kostanj. Na Švicarskem delajo poskuse z japonskim kostanjem. Ta kostanj ima jako debel sad, pa mu ne škoduje po zimi hud mraz. Drevesce je majhno in rodi sad že tretje leto. Kako naj se spravlja krompir? Ne kopiji krompirja, dokler ni popolnoma dozorel, kajti klike krompirjeve bolezni so na zelenih listih in potem pridejo do gomolov. Krompir spravljaj pri suhem vremenu. Klike krompirjeve bolezni narede se pri vlažnem vremenu in v močno rosnih nočeh. Krompir je pa treba dobro osušiti, p redno se spravi v klet. Moker spravljen krompir rajši gnije. Krompir naj se skrbno zbere, kajti od gnilega krompirja rada prehaja gniloba na zdravega. Pri izbiranji krompirja, naj se odbere tudi krompir, ki bode spomladi za seme. To je potrebno zaradi tega, ker bi se spomladi s prebiranjem pospešilo kaljenje krompirja. Krompir, kateri pa skali, p$ ni več okusen. Za seme naj se odbere le debel krompir, vender bas naj debelejšega ni treba. Košnja zelene krma Praktične skušnje so pokazale, da zvečer, ako je bilo jasno, ima detelja v gorenjih delili mnogo več dušeča, nego zjutraj, da je torej bolj redilna. Zatorej je najbolje zvečer kositi deteljo za zeleno klajo, posebno če je vreme bilo ves dan jasno in gorko. Gnojenje krompirja. Skušnje so pokazale, da krompirju ne ugaja noben umeten gnoj, ako se sam rabi, pač se pa dosežejo dobri vspehi, če se pomeša umetni gnoj z živinskim gnojem. Natronov solitar za krompir ni dober gnoj, nekaj boljše so kalijeve soli. Najboljši je še kalijev sufat (žveplenokisli kali), najslabši je pa kainit. Vender se pa lahko reče, da tudi krompir ni posebno dober in tečen, če se mu s temi solmi gnoji.