Primerjava podtestov testa UNB za testiranje uporabe proteze pri otrocih in mladostnikih - Burger, Helena (Rehabilitacija (Ljubljana), 2013)
Izhodišča: Namen naše študije je ugotoviti, ali so podtesti testa UNB za posamezno starostno skupino enako težki in lahko rezultate različnih podtestov med seboj primerjamo ter ali vrsta proteze vpliva na končni rezultat. Metode: V študijo smo vključili vse teste vseh otrok in mladostnikov, ki so bili leta 2012 in v prvih petih mesecih leta 2013 obravnavani v naši ambulanti za rehabilitacijo otrok po amputaciji zgornjega uda in ročno protetiko. Vse udeležence smo testirali z vsemi tremi podtesti testa UNB, primernimi za starost otroka oziroma mladostnika. Vrstni red testiranj je bil naključen. Rezultati: V prvih dveh starostnih skupinah (24 leta, 58 let) smo imeli premalo testiranih otrok za veljavno sklepanje, v naslednjih dveh (912 let, 1321 let) pa smo ugotovili, da so testi med seboj primerljivi. Ugotovili smo tudi učinek stropa za spontanost uporabe proteze v najstarejši skupini. Kot najbolj spretni so se pokazali mladostniki, ki uporabljajo bionično roko, kot najmanj spretni pa tisti, ki imajo funkcionalno mehansko roko. Zaključek: Podtesti testa UNB za starostno skupino 13-21 let so med seboj primerljivi, za druge starostne skupine pa potrebujemo nadaljnje študije.
Keywords: amputacija; Amputation; ocenjevanje izida; outcome measurement; Prostheses and implants; proteze in vsadki; rehabilitacija; Rehabilitation; Upper extremity; vocational rehabilitation; zgornji udi