Light at the end of the tunnel - Nash, George (Documenta Praehistorica, 2006)
V tem poglavju raziskujemo, kakšen je bil pogled na megalitsko umetnost v obdobju, ko so neolitske spomenike uporabljali kot grobnice. Skupina spomenikov, o kateri razpravljamo, so predvsem 'grobovi v hodnikih', ki so pogosti v osrednjih področjih neolitske atlantske Evrope. Čeprav so nekateri datumi gradnje zgodnji, sodi večina spomenikov megalitske umetnosti v čas od srednjega do poznega neolitika. Zdi se, da je umetnost, običajno gre za izklesane abstraktne vzorce, strateško razporejena v notranjem delu hodnika in v osrednji grobni komori. Glede na položaj se lahko vprašamo, ali je bila ta umetnost omejena le na elito in, ali je obstajala zavestna odločitev skriti del umetnosti in jo nameniti izključno umrlim. V nadaljevanju bomo detajlneje preučili lokacijo in subjektivnost umetnosti, ki je bila vklesana in vgravirana v treh 'grobovih v hodnikih' v Angleseyju in severozahodni Angliji. Domnevamo, da so v času, ko so uporabljali te in druge megalitske spomenike, operirali s kodirano gramatiko.
Keywords: zahodna Evropa; prazgodovina; arheološke najdbe; prazgodovinska umetnost; neolitik; grobnice; spomeniki; nagrobniki; kamen