----- 132 ----- Razne reči. * Požlahnitev vrb. Če hoče kdo vrbe žalujke po-žlahtniti, izbere naj si za podlogo „salix caprea" ali pa „salix dasyclados". Žlahtniti jih je pomladi, kakor hitro vrbe poženo in se da ločiti lub pri podlogah, in sicer s cepljenjem za lub. Cepiči naj se bas pred cepljenjem narežejo, in požlatnjeno mesto naj se dobro preveže in z drevesnim voskom zamaže. * Kako se zabrani, da retkev ne spuluie ? Vzrok puhlobi je neenakomerna rast zaradi suše ali pa pretrde zemlje, in zatorej se priporoča, pripravljene grede pokriti; najbolje je, če se natrosi do dva prsta na debelo žaganja ali šotne prhe. Dobro je to snov poprej z gnojnico polivati in dobro predelavati. Če se je to zgodilo, poseje, se retkev lahko takoj, sicer se pa poseje v razrahljano zemljo in na omenjeni način pokrije. Glavna stvar je, da se skrbi za dovoljno vlažnost, kar se jako olajša s takim pokritjem, ki tudi tla ohrani rahla. * Izvrstno gnojivo za sadno drevje je cestno blato. To blato ima v sebi mnogo rudninskih snovi, katere dobro vplivajo na rodnost drevesno. S cestnim blatom je pa le tedaj primerno gnojitii, ako drevo drugače dobro raste in mu hočemo le rodnost vzdržati. Ako pa slabo raste ali je opešalo vsled preobile rodnosti, pa cestno blato ni dober gnoj, marveč rabi kak dušikov gnoj, na pr. štalskega. Kadar gnojiš s cestnim blatom, raztresi ga po koreninah okoli debla ter ga podkoplji. * Gotovo zavaruješ seme v zemlji mišim in ptičem, ako tako le ravnaš : Deni seme v kako posodo, poškropi ga nekoliko z vodo in primešaj toliko „meniga", da so vsa zrna ž njim prevlečena. Kadar se seme posuši, lahko ga seješ. Vsled tega ni prav nič manj kaljivo ; in preverjen smeš biti, da se ga nobena žival ne loti. Menig je rdeča barva, katere lahko kupiš ceno v vsaki pro-dajalnici barvil. * J. C. Schmidt, sloveč trgovski vrtnar v Erfurtu, piše: En človek more, ako vsak dan po eno uro dela in si prav razdeli delo in čas, obdelati zelenjaden vrt, ki je 1000 72 velik, ter lahko pridela več zelenjadi, nego je more porabiti obitelj osmerih oseb.