Fototesnoba - Nared, Dagmar (Glasnik Slovenskega etnološkega društva, 2026)
Avtorica v fotoeseju osmišlja fotografije, ki so nastale leta 2022 v okviru študijskih vaj ter projekta e-ERIM v Bihaću, kjer je avtorica obravnavala migracije, premišljuje pa jih na podlagi koncepta fototesnobe. Fototesnoba je bila sprva obravnavana kot čustvo, ki nastane na terenu z ranljivimi, politično zapostavljenimi skupinami. Zmedenost in tesnoba raziskovalke lahko vznikneta tako v času terenske raziskave kot tudi pozneje, kot del odnosa med raziskovalko in sodelujočimi, ko je pomemben del odnosa tudi fotoaparat. Vendar pa se revizija koncepta fototesnobe osredinja tudi na zaupen odnos ter sproščeno dinamiko med raziskovalko ter sodelujočimi.
Keywords: Bihač; Bosna in Hercegovina; Bosnia and Herzegovina; e-ERIM project; ethics; etika; field work; fotografija; fototesnoba; migracije; migration; photoanxiety; photography; projek e-ERIM; terensko delo; visual anthropology; vizualna antropologija